Cand am auzit prima data de aceasta dulceata, mi s-a parut am ciudat, nu ma gandisem niciodata la asa ceva, dar sa mai si fac? :)))) Primisem cateva gogonele (de fapt mai multe) si am pus un borcan de 4 litri cu ele in saramura, dar tot au mai ramas. Si ce mi-am zis? Hai sa o incerc si pe asta, ca doar n-oi pati nimic! Si m-am uitat la reteta lui Alex si am facut dupa sfatul lui, doar ca eu nu am avut infuzor si am adaugat condimentele asa dupa cum am gandit eu! Tare buna si aromata a iesit!
Mersi, Chef Alex!
Se spala gogonelele, se taie in jumatati, se taie cotoarele si cu ajutorul unei lingurite, se scot semintele. Se taie apoi cubulete si se pun intr-un bol. Se toarna peste ele sucul de la 2 lamai si se lasa 1 ora sa intre zeama de lamaie in ele, amestecand din cand in cand.
Dupa o ora, se toarna intr-o oala de inox cu fundul dublu, se adauga zaharul si condimentele: cuisoare, batonul de scortisoara, ghimbirul si anasonul. Se amesteca bine si se pune pe foc. Se adauga si coaja de lamaie si esenta de vanilie si se pune pe foc iute, pana incepe sa fiarba, apoi se reduce usor focul.
Se fierbe aproximativ o ora si ceva, timp in care se mai ia din dulceata si se face proba pe o farfurie.
Se sterilizeaza borcanele, apoi se toarna dulceata fierbinte. Se capacesc si pun in paturi la caldura pana se racesc, apoi se depoziteaza in camara.
Pofta buna!
1
Gogonelele pot fi si din cele usor coapte, insa la fierbere se va desprinde pielita de pe ele.
2
Din cantitatile date de condimente, a iesit o dulceata foarte aromata, daa nu doriti sa fie asa de parfumata, reduceti din cantitati.