Dulceata de coji de pepene rosu

de lia maria in Dulceata / Gem, 2 Iul 2010 | 25828 vizualizari

 

Este o dulceata deosebit de fina si gustoasa, care este usor de facut caci nu trebue sa mesteci incontinuu, sa o pazesti sa nu se lipeasca ..Mai dificil e ca pierzi ceva vreme cat fierbe in apa si otet apoi dinnou in sirop, dar dupa ce e gata si o gusti, sigur nu te mai gandesti la timpul pierdut. Sursa: cartea de bucate scrisa de Silvia Jurcovan

 

INGREDIENTE

  • 1 kg de coji de pepene cintarite dupa ce au fost fierte in apa cu otet
  • 1 kg de zahar
  • 1/2 l de apa
  • zeama de  lamiie 50 ml
  • vanilie
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Dulceata de coji de pepene rosu:

De la pepeni, se intrebuinteaza partea alba de la coaja ( care poate fi oricat de groasa ) impreuna cu o portiune foarte subtire de miez rosu 2-3 mm; coaja verde se indeparteaza.

Partea alba se taie in felii cu latimea 3-4 cm si cu grosimea cit grosimea cojii albe , apoi feliile se taie pe grosime ( transversal) in felioare de 1 cm latime. Este preferat sa se taie cu cutitul riglat ca sa fie cit mai aspectoase; in acest caz felioarele vor fii mai late de cca 2 cm (eu le-am taiat dupa ochi).

Pentru 1 kg si jumatate de coji fasonate se pun la fiert 2 l de apa cu 300 ml de otet de 9 grade. Cind apa clocoteste , se adauga cojile si se lasa sa fiarba in clocot circa 1 ora sau mai mult (eu le-am fiert 2 h) pina cind acestea capata un aspect sticlos , transparent. Otetul le intareste imediat ; de aceea fierb greu . Dar acesta este si scopul acestui procedeu ca sa mentina forma. Daca se fierb direct in sirop, fara sa fie fierte , in prealabil , in apa cu otet , se vor inmuia prea mult si se vor deforma. Dupa aceea , se pun in strecuratoare, se limpezesc bine la un jet de apa , se scurg, chiar se preseaza putin cu mana in strecuratoare, apoi se cantaresc . Greutatea cojilor va fii egala cu greutatea zaharului adaugat.

Zaharul ( 1 kg) se dizolva in 1/2 l de apa... eu am avut numai 430g de coji oparite si scurse(de la o lubenita nu prea mare) si deci am pus 430g de zahar, 215ml apa, 20ml zeama de lamaie si ½ fiola esenta de vanilie... si cind siropul da in clocot , se pun cojile de pepene , zeama de lamiie si vanilia. Se fierb pina se leaga siropul. Nu trebuie sa se lege prea mult , caci se va ingalbeni si va avea gust de caramel, eu le-am mai fiert 1h. Au rezultat doua si1/2 borcanele de 190g .

Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceata de coji de pepene rosu" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (28)

RuxyRux 1

17.07.2011, 00:21

Arata superb...e dulceata mea preferata

mirela_chicago 1

18.07.2011, 20:13

HI, AM FACUT RETETA TA DE COJI DE PEPENE SI A IESIT DELICIOASA, SPER SA TINA SA NU FIU NEVOITA SA O BAG LA FRIGIDER , MULTUMESC CA TE-AM GASIT PE SITEUL ASTA CARE IL URMARESC ZI DE ZI , SA NE TRAIESTI SA NE MAI INCANTI CU ALTFEL DE RETETE , NUMAI BINE , SANATATE ITI DORESC

jolygina 1

16.01.2012, 11:08

preferata mea

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Dulceaţă de caise