Dulceață de gutui

de Panacris in Dulceata / Gem, 11 Oct 2013 | 6714 vizualizari

 

Ei, a venit și vremea gutuilor;) Nu puteam să le ignor. Am tot văzut pe ici, pe colo, că toată lumea apreciază dulceața de gutui cu bucățele, mi-am luat inima în dinți și cu răbdarea din dotare, am dat gata cele 4000 g de gutui. Bineînțeles că am adus ceva îmbunătățiri rețetei clasice;) Super demențială și aromată!

 

INGREDIENTE

  • gutui curățate și tocate mărunt cca. 3000 g,
  • zahăr tos 1500 g,
  • mix pentru vin fiert de la Kotany ( vanilie, ghimbir, cuișoare, școrțișoară)
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Dulceață de gutui:

Gutuile se spală bine de puf, apoi se taie în patru, se curăță de coajă, sămburi și se toacă mărunt. De obicei în rețeta clasică, gutuile mărunțite se stropesc cu zeamă de lămâie pentru a nu se oxida ;) Nu am avut în dotare, nici măcar o sare de lămâie, așa că m-a grăbit ca să nu se schimbe culoarea ;) Într-o oală cu fund dublu, triplu sau un ceaun, se pune un strat de gutui, un strat de zahăr, din nou gutui, alternând pâna ce se consumă ingredientele. Apoi se pune la fiert la foc mic, neacoperit cca. 30 de minute. Vreau să vă spun că după primul clocot gutuile au revenit la culoarea inițială (am ascultat sfatul Motanului, să nu mă impacientez :) Spre finalul fierberii, după ce dulceața se încheagă se adaugă mirodeniile, lăsându-se în cca. 5 minute la fiert. Dulceața se pune fierbinte în borcane sterilizate, apoi se lasă la dunst cald, iar a doua zi se depozitează în cămară.

Spor și poftă bună!

TIPS-URI

1

Mix-ul de la Kotany, se poate înlocui cu un plic de zahăt vanilinat bourbon, 1 praf de scorțișoară, unul de ghmibir și unul de cuișoare.

Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceață de gutui" nu uita sa-i faci un review.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Gem de zmeura