Aceasta crema caramel din lapte este iubita si cautata de multi dintre voi, nu doar pentru gust ci si pentru ca este baza pentru prepararea altor creme pentru prajituri. Daca fierbeti ingredientele un timp mai redus, obtineti sosul caramel mai fluid, desigur, decat crema, folosit ca topping pentru inghetata, clatite, mere la cuptor si cate si mai cate alte bunatati. Este atat de usor de facut! Le puneti gramada in vasul de fierbere si nu trebuie decat sa programati un aparat temporizator care sa va sune la fiecare 15 minute, ca sa amestecati in ea un pic.
1. Incalzesti laptele (intr-o oala antiaderenta/teflonata pentru a evita lipirea)
2. Adaugi smantana, zaharul, bicarbonatul si sarea.
3. Aduci la punctul de fierbere, la foc mediu, timp in care il pazesti si amesteci din cand in cand.
4. Cand fierbe, faci focul cel mai mic posibil si il lasi 3 ore. Eu am pus dedesubtul oalei si o plita mica din tabla, protectie pentru astfel de ocazii. O folosesc si atunci cand prepar mamaliga ca sa nu o afum. Amesteci cam la 15 minute si il mai verifici. Laptele scade si vei vedea cum se inchide incet la culoare:
dupa 1 ora devine crem, dupa 2 ore e deja ca si caramelul, auriu, dar e inca moale (pentru sos caramel tip topping pentru inghetata, este momentul sa opresti; racesti o mica parte in frigider si observi consistenta; daca vrei mai gros il mai fierbi 15minute).
Dupa 2.5 ore incepe sa se ingroase.
Daca vrei mai gros, il mai lasi pe foc pana ajunge la consistenta dorita dar sa tii cont ca se mai intareste considerabil dupa racire.
Sa va fie de folos!
1
Rezulta cam 650 g. Il poti pastra la frigider timp de 4 saptamani.