Prepararea umpluturii: ceapa se curata, se spala si se taie marunt. Ardeiul gras se curata, se spala si se taie cubulete. Morcovul se curata, se spala si se da prin razatoare. Vanata se spala si se taie cubulete. Incingem uleiul si punem legumele la calit, le condimentam cu sare si piper si tinem la foc mic pentru circa 5 minute.Stingem totul cu un pahar cu apa si lasam pana cand legumele devin moi.
Intre timp spalam orezul si il adaugam si pe el in tigaia cu legume. Amestecam bine si mai tinem pe foc pana cand orezul absoarbe toata apa. Tragem de pe foc si adaugam mararul taiat marunt. Amestecam bine si potrivim de sare si piper. Dovleceii fiind tineri si proaspeti nu i-am curatat de coaja. I-am taiat in doua si am indepartat miezul cu ajutorul unei lingurite. Umplem fiecare dovlecel cu compozitia de orez si legume. Acoperim fiecare dovlecel in parte cu rondele de rosii.
Asezam dovleceii astfel umpluti intr-un vas, ii stropim cu ulei de masline, adaugam apa atata cat sa ii acopere, cateva boabe de piper si cateva foi de dafin. Dam la foc si lasam sa fiarba la foc mic, sub capac circa 20 de minute.
Facem un sos din pasta de rosii, vin si zahar. Condimentam cu sare si piper si turnam peste dovlecei. Dam la cuptor pana cand sosul este bine scazut iar dovleceii si compozitia bine facute.
Scoatem din cuptor, asezonam cu marar verde si...va invit la masa!