Voiam să fac o anumită rețetă cu dovlecei, pentru că mi s-au părut foarte fragezi și buni, dar m-am răzgândit și am făcut altceva. Ceva ce stătea de mult în așteptare și care se prepară foarte ușor și repede, adică exact ce-mi trebuia mie, în lipsă de timp.
O rețetă de post, care poate fi și o garnitură ușoară și plăcută pentru un fel principal din carne de porc (adică mai grasă).
Dovleceii se spală foarte bine și se taie rondele, cu tot cu coajă, după care fiecare felie se taie în câte patru bucăți.
Se curăță usturoiul se spală și se taie foarte fin, sau se pisează.
Se toarnă uleiul în cratiță și când este încins se pun dovleceii tăiați.
Se sotează dovleceii la foc mic, până ce se înmoaie ușor (7-8 minute) după care se ia cratița de pe foc și se condimentează preparatul cu sare și piper.
Se presară usturoiul pisat și apoi pesmetul, după care se amestecă ușor ingredientele.
Se dă cratița din nou pe foc, pentru 2-3 minute, până ce pesmetul se rumenește ușor.
Se servește cald, cu roșii, ca fel principal de post sau ca garnitură, la o friptură grasă de porc.
1
Spălați foarte bine dovleceii, pe care-i veți prepara cu tot cu coajă. Dacă nu veți îndepărta coaja, prin sotare, dovleceii nu se vor terciui, ci își vor păstra forma.
2
Nu tăiați dovleceii în bucăți mari, dar nici prea mici, ca să-i puteți sota ușor, pe toate părțile.
3
Este bine să agitați cratița în timp ce sotați dovleceii și să amestecați ușor în ea, ca să nu-i striviți.
4
Folosiți o paletă de lemn pentru a amesteca dovleceii, cu pesmetul.
5
După ce ați adăugat pesmetul, nu mai țineți mult preparatul pe foc, ca să nu se ardă.