Am tot stat in cumpana daca sa-l fac sau nu...mai ales ca si eu ca si Timea, de la care am preluat reteta nu-mi place sa fac foi. Am intrat pe pagina ei de blog si acolo am gasit reteta mai simpla, cu foile facute in tava mare a aragazului si apoi taiate fiecare in trei bucati. Pe cat de frica mi-a fost de reteta la inceput pe atat de usor mi s-a parut pe parcurs. Cat despre gust...este cel mai bun "Dobos" mancat de mine pana acum. Multumesc Timi!!>:D<
Am avut si o zi speciala pentru acest tort, ziua sotului, motiv pentru care s-a mancat repede si nu am mai apucat sa fac poze cu sectiunea. Dar, va asigur de reusita tortului si de bunatatea lui...
pentru foi:
pentru crema:
pentru caramel:
Pentru foi: mixam albusurile cu un praf de sare 1-2 minute, adaugam zaharul treptat si continuam mixarea pana obtinem o bezea. Galbenusurile se freaca cu untul topit si racit, adaugat treptat ca la maioneza. Se pune peste bezea si se mixeaza usor pana la incorporare. Se adauga si faina si se amesteca cu o spatula cu miscari usoare sa scoatem cat mai putin aer din albusuri. Se imparte compozitia in doua parti aproximativ egale si se pune in cele doua tavi mari ale aragazului, tapetate cu hartie de copt. Se uniformizeaza aluatul de foi si se coc la 170-175 grade pentru 15 minute. Dupa ce sau racit se indeparteaza hartia de copt si se taie fiecare foaie in trei parti egale.(eu am folosit un liniar mare pe care l-am spalat in prealabil)
Pentru crema: amestecam ouale cu zaharul si romul, le punem pe baie de aburi, amestecam continuu pana se topeste zaharul. Dupa dizolvarea zaharului mixam ouale. Separat, topim ciocolata pe baie de aburi cu 1 lingura unt. Lasam sa se racoreasca putin ciocolata si o turnam treptat peste amestecul de oua in timp ce mixam dupa fiecare transa de ciocolata. Separat, mixam untul moale cu cele 2 linguri zahar pudra si cacao. Adaugam treptat din crema de ciocolata la crema de unt, pana incorporam toate cantitatile. Dam la frigider pentru 20-30 minute.
Pentru caramel: puteti sa alegeti si varianta de a carameliza zaharul simplu, dar atentie sa nu se arda. Pentru a evita arderea si gustul acela amar al zaharului ars, eu am procedat in felul urmator...am pus zaharul apa si romul intr-un ibric mai marisor. Am pus la foc mediu inspre mare si am amestecat continuu. Cand siropul se leaga si apa incepe sa scada, am redus focul la minim. Am continuat amestecarea, iar cand siropul incepe sa scada considerabil si sa ajunga la culoarea dorita il dam deoparte.
Pentru asamblare:pe un platou asezam prima foaie, o ungem cu crema si procedam la fel si cu celelate, dar oprim una dintre foi, care este mai frumoasa. Imbracam tortul in crema, deasupra facem moate,atatea moate cate felii vom pune deasupra.
Pentru feliile de deasupra am procedat astfel: m-am folosit de liniar si am taiat foaia in 4 parti egale. Tot cu liniarul, am impartit fiecare sfert de foaie in alte 4 parti, dar nu le-am taiat, ci am trasat cu varful unui cutit dungi pe foaie. Turnam caramelul cald peste fiecare sfert de foaie, il intindem pe toata suprafata si imediat cu un cutit mare pe care-l trecem prin unt taiem feliute de blat trase in caramel. Cu ele decoram tortul, asezandu-le peste moatele facute dinainte. Dam tortul la rece pentru 2-3 ore inainte de servire. Sa va fie de bine!!
1
pentru a reduce din timpul de pregatire al tortului, am facut foile cu o zi inainte, precum si feliile de decor
2
taiati feliile pentru decor imediat dupa ce ati intins caramelul. Nu le lasati sa se raceasca pentru ca altfel se vor crapa