Tortuletul acesta este unul simplu, gustos si poate cel mai important, fara zahar. In fiecare an, de ziua socrului pregatesc un tort fara zahar. In acest an, pentru prepararea tortului am folosit produse de la „Bunatati din natura”. Merita sa le faceti o vizita in camara, sa le descoperiti produsele sanatoase dar si pe cele fara zahar, precum si gama de dulceturi, siropuri, bauturi de casa, dar si cadouri. Pentru tortul meu am folosit merdenchi, care este o peltea din must alb, un produs natural fara ados de zahar. Pe langa merdenchi am folosit la crema sirop de struguri si mar, tot fara zahar.
Pentru blat: se separa albusurile de galbenusuri. Se mixeaza albusurile cu praful de sare pana capata consistenta unei bezele. Se adauga galbenusurile si cele 2 linguri de merdenchi. Se mixeaza la viteza mica pana la incorporare. La final se adauga faina, cacaua si praful de copt, se amesteca cu o spatula, cu miscari lente, de jos in sus, sa scoatem cat mai putin aer din albusuri. Se pune aluatul intr-o tava rotunda cu margini detasabile, de 18 cm, unsa cu putin ulei si pudrata cu faina. Se coace blatul in cuptorul incins la 175 grade C, pentru 25-30 minute. Se scoate blatul si se lasa sa se raceasca pe un grilaj. Se taie partea tuguiata de deasupra pentru a indrepta blatul. Ceea ce am taiat, se sfarama in bucatele si se foloseste la decorarea tortului.
300 gr capsuni se taie cubulete, iar restul, le alegem pe cele mai frumoase si le folosim la decorarea turtului.
Pentru crema: se mixeaza smantana pentru frisca pana capata consistenta. Se adauga mascarponele si se mixeaza pana la incorporare. Luam 2-3 linguri din siropul cu struguri si mar, adaugam 50 ml apa si avem gata siropul pentru insiropat blatul. Siropul de struguri ramas il punem intr-un castronel, adaugam gelatina si o lasam sa se hidrateze 10 minute. Dizolvam gelatina pe baie de aburi sau in cuptorul cu microunde, avand grija sa nu fiarba. Peste siropul cu gelatina punem capsunile taiate cuburi si amestecam. Adaugam la crema cu mascarpone si amestecam usor pana la incorporare.
Asamblare: punem blatul inapoi in forma in care l-am copt. Insiropam blatul cu siropul facut anterior. Punem crema de mascarpone cu capsuni peste blat, dar mai oprim cateva linguri de crema (fara capsuni) pentru ornat. Acoperim cu folie de prospetime si-l dam la frigider pentru 3-4 ore. Scoatem tortul din forma de copt, peste el turnam ciocolata topita, marginile le imbracam in firimiturile de blat, iar pe suprafata tortului, peste ciocolata, cu un pos facem cateva forme din crema ramasa. Decoram cu capsuni proaspete si bombonele.