Crema de ciocolata:
Ciocolata rupta bucatele se amesteca cu frisca lichida si se pune la topit pe foc mic. Cand compozitia a ajuns la punctul de fierbere, dam cratita deoparte si omogenizam. Lasam sa se racoreasca, apoi dam la frigider pentru cateva ore, timp in care compozitia se va raci foarte bine si va capata consistenta.
Mixam compozitia pana obtinem o compozitie ferma si pufoasa. Aromam dupa gust cu esenta de rom.
Blat alb:
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul si zaharul vanilat si mixam pana zaharul se topeste si obtinem o spuma densa si lucioasa, ca pentru bezele. Galbenusurile frecate cu ulei le adaugam peste bezea si omogenizam usor, la viteza cea mai mica a mixerului. Dam mixerul deoparte, cernem deasupra faina amestecata cu praful de copt si omogenizam usor amestecand cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Rasturnam compozitia in tava mare de aragaz (tava standard din dotarea aragazului) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru cca 20-25 de minute, in functie de cuptor, pana blatul se aureste usor deasupra si este ferm la atingere.
Lasam blatul sa se raceasca foarte bine pe un gratar, fara a-i scoate hartia de copt.
Pentru ca trebuie sa avem niste fasii drepte si egale, indreptam marginile, apoi masuram si taiem fasii egale.
Ungem fiecare fasie cu crema de ciocolata. Luam o fasie si o rulam, apoi o punem pe platoul in care vom asambla tortul. Celelalte fasii le punem in continuarea primei fasii rulate, formand astfel o spirala mai mare. Dam la frigider pana pregatim si celalalt blat.
Blat maro:
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul si zaharul vanilat si mixam pana zaharul se topeste si obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei le adaugam peste bezea si omogenizam usor, la viteza cea mai mica a mixerului. Dam mixerul deoparte, cernem deasupra faina amestecata cu praful de copt si cacaua si omogenizam usor amestecand cu o spatula, cu miscari de jos in sus. La sfarsit incorporam nuca macinata.
Rasturnam compozitia intr-o tava (23 cm diametru) unsa bine cu ulei si tapetata cu faina si dam la cuptor la foc mediu pentru cca jumatate de ora. Faceti proba cu scobitoarea. Blatul copt se scoate pe un gratar si se lasa la racit. Dupa ce s-a racit foarte bine, il taiem in 2 parti si le insiropam.
Pentru sirop: caramelizam zaharul intr-o craticioara. Cand a devenit lichid si auriu la culoare turnam apa deasupra (atentie la aburi!) si lasam deoparte pana se raceste si caramelul se topeste.
Crema cu mascarpone:
Ciocolata rupta bucatele se amesteca cu frisca lichida si se pune la topit pe foc mic. Cand compozitia a ajuns la punctul de fierbere, dam cratita deoparte si omogenizam. Lasam sa se racoreasca, apoi dam la frigider pentru cateva ore.
Separat mixam mascarponele cu zaharul pudra si zaharul vanilat, apoi amestecam cele 2 compozitii (crema de ciocolata alba o turnam deasupra si mixam bine). In cazul in care crema nu va deveni ferma se adauga un intaritor de frisca.
Impartim crema obtinuta in 2 parti. Punem o parte din crema peste spirala cu crema de ciocolata si nivelam bine. Punem deasupra unul din blaturile maro.
Luam un alt platou (cel in care vom servi tortul) si-l punem peste blatul maro, apoi cu o miscare ferma intoarcem tortul pe platou. Ungem cu restul de crema si acoperim cu cel de-al doilea blat maro.
Pentru ornat, mixam smantana pentru frisca pana incepe sa capete consistenta. Adaugam zaharul, zaharul vanilat si intaritorul de frisca si mixam pana devine ferma. Imbracam tortul in frisca, finisand bine marginile si ornam dupa preferinta.
Pofta buna!
1
Marimea fasiilor o stabiliti voi, in functie de cat de inalt vreti tortul, avand in vedere ca mai aveti si blatul maro. Eu le-am taiat de 5 cm.