Desert tort spirala cu ciocolata si mascarpone

de Miha in Torturi, 28 Aug 2018 | 5386 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • Blat alb:
  • 5 oua (medii, ca marime)
  • 5 linguri zahar
  • 5 linguri faina
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • 1 varf de lingurita praf de copt
  • Blat maro:
  • 3 oua (medii, ca marime)
  • 3 linguri zahar
  • 1 lingura ulei
  • 2 linguri cacao
  • 3 linguri faina
  • 3 linguri nuca macinata
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • 1 varf de lingurita praf de copt
  • Crema de ciocolata:
  • 200 g ciocolata amaruie
  • 300 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
  • cateva picaturi esenta de rom (sau orice alta aroma va place)
  • Crema cu mascarpone:
  • 100 g ciocolata alba
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • 250 g mascarpone
  • 1 lingura zahar pudra
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • 1 lingurita intaritor de frisca (daca este absolut necesar)
  • Pentru sirop:
  • 50 g zahar
  • ~100 ml apa
  • Pentru ornat:
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 2 linguri zahar pudra
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • 1 intaritor de frisca
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort spirala cu ciocolata si mascarpone:

Crema de ciocolata:

 Ciocolata rupta bucatele se amesteca cu frisca lichida si se pune la topit pe foc mic. Cand compozitia a ajuns la punctul de fierbere, dam cratita deoparte si omogenizam. Lasam sa se racoreasca, apoi dam la frigider pentru cateva ore, timp in care compozitia se va raci foarte bine si va capata consistenta.

 Mixam compozitia pana obtinem o compozitie ferma si pufoasa. Aromam dupa gust cu esenta de rom.

 Blat alb:

 Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul si zaharul vanilat si mixam pana zaharul se topeste si obtinem o spuma densa si lucioasa, ca pentru bezele. Galbenusurile frecate cu ulei le adaugam peste bezea si omogenizam usor, la viteza cea mai mica a mixerului. Dam mixerul deoparte, cernem deasupra faina amestecata cu praful de copt si omogenizam usor amestecand cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

 Rasturnam compozitia in tava mare de aragaz (tava standard din dotarea aragazului) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru cca 20-25 de minute, in functie de cuptor, pana blatul se aureste usor deasupra si este ferm la atingere.

 Lasam blatul sa se raceasca foarte bine pe un gratar, fara a-i scoate hartia de copt.

 Pentru ca trebuie sa avem niste fasii drepte si egale, indreptam marginile, apoi masuram si taiem fasii egale.

Ungem fiecare fasie cu crema de ciocolata. Luam o fasie si o rulam, apoi o punem pe platoul in care vom asambla tortul. Celelalte fasii le punem in continuarea primei fasii rulate, formand astfel o spirala mai mare. Dam la frigider pana pregatim si celalalt blat.

Blat maro:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul si zaharul vanilat si mixam pana zaharul se topeste si obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei le adaugam peste bezea si omogenizam usor, la viteza cea mai mica a mixerului. Dam mixerul deoparte, cernem deasupra faina amestecata cu praful de copt si cacaua si omogenizam usor amestecand cu o spatula, cu miscari de jos in sus. La sfarsit incorporam nuca macinata.

Rasturnam compozitia intr-o tava (23 cm diametru) unsa bine cu ulei si tapetata cu faina si dam la cuptor la foc mediu pentru cca jumatate de ora. Faceti proba cu scobitoarea. Blatul copt se scoate pe un gratar si se lasa la racit. Dupa ce s-a racit foarte bine, il taiem in 2 parti si le insiropam.

  • Atentie! Marimea blatului maro trebuie sa coincida cu marimea spiralei pregatita anterior

Pentru sirop: caramelizam zaharul intr-o craticioara. Cand a devenit lichid si auriu la culoare turnam apa deasupra (atentie la aburi!) si lasam deoparte pana se raceste si caramelul se topeste.

Crema cu mascarpone:

Ciocolata rupta bucatele se amesteca cu frisca lichida si se pune la topit pe foc mic. Cand compozitia a ajuns la punctul de fierbere, dam cratita deoparte si omogenizam. Lasam sa se racoreasca, apoi dam la frigider pentru cateva ore.

Separat mixam mascarponele cu zaharul pudra si zaharul vanilat, apoi amestecam cele 2 compozitii (crema de ciocolata alba o turnam deasupra si mixam bine). In cazul in care crema nu va deveni ferma se adauga un intaritor de frisca.

  • Gustati! Daca o sa considerati ca nu e suficient de dulce pentru gustul vostru mai adaugati zahar.

Impartim crema obtinuta in 2 parti. Punem o parte din crema peste spirala cu crema de ciocolata si nivelam bine. Punem deasupra unul din blaturile maro.

Luam un alt platou (cel in care vom servi tortul) si-l punem peste blatul maro, apoi cu o miscare ferma intoarcem tortul pe platou. Ungem cu restul de crema si acoperim cu cel de-al doilea blat maro.

Pentru ornat, mixam smantana pentru frisca pana incepe sa capete consistenta. Adaugam zaharul, zaharul vanilat si intaritorul de frisca si mixam pana devine ferma. Imbracam tortul in frisca, finisand bine marginile si ornam dupa preferinta.

Pofta buna!


TIPS-URI

1

Marimea fasiilor o stabiliti voi, in functie de cat de inalt vreti tortul, avand in vedere ca mai aveti si blatul maro. Eu le-am taiat de 5 cm.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort spirala cu ciocolata si mascarpone" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Desert tort cu crema de portocale si ciocolata neagra