Desert tort Pink

de Gherca Daniela in Torturi, 25 Apr 2019 | 2890 vizualizari

 

 Acest tort l-am facut cu drag pentru o prietena. M-am gandit ca rozul este o culoare care ii place si  daca tot este primavara, totul infloreste, iar eu... sa fiu in tema cu natura. :D

   Am ales un mousse de zmeura sa fie acrisor, iar pentru o aroma aparte sa adaug un mousse de frisca cu aroma de whiski.

    Rezultatul final...prietena mea a fost foarte placut impresionata de tot, iar invitatii si-au incantat papilele gustative cu aceste arome delicioase!!!

 

INGREDIENTE

  • Blat de 26 cm:
  • 8 oua
  • 250 g zahar
  • un praf de sare
  • esenta de vanilie
  • esenta de rom
  • 280 g faina
  • 20 g cacao
  • 1 plic praf de copt
  • Sirop:
  • Apa+zahar+esenta de vanilie
  • Mousse de zmeura cu ciocolata alba
  • 200 g crema de branza (gen philadelphia)
  • 200 g zmeura decongelata
  • 250 g ciocolata alba
  • 7 g gelatina
  • 250 ml smantana pentru frisca (rece)
  • 1 lingura zahar pudra vanilat
  • Mousse de frisca cu whisky
  • 4 galbenusuri
  • 50 g zahar
  • 60 ml lapte
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 50 ml crema de whisky Baileys'
  • 5 foi gelatina
  • 400 ml frisca batuta indulcita vegetala
  • Glazura oglinda
  • 75 g apa
  • 150 g zahar
  • 150 g glucoza
  • 100 g lapte condensat indulcit
  • 150 g ciocolata alba taiata bucatele
  • 10 g gelatina sau 5 foi
  • colorant roz
  • Decor
  • 100 g ciocolata alba
  • cateva picaturi de colorant roz
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort Pink:

Pentru Blat:

     Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei, pentru ca altfel, riscam ca blatul sa se lase pe mijloc!
Separam ouale, albusurile le batem spuma cu praful de sare, dupa cateva minute adaugam zaharul,
 mixam bine pana se topeste tot zaharul. Galbenusurile le adaugam unul cate unul, mixand continuu pana la omogenizare.
     Oprim mixerul si in aluat adaugam putina esenta de vanilie si de rom (eu folosesc aceste arome pentru ca nu imi place gustul intens de ou in blat, dar puteti omite acest lucru), mai mixam putin, iar cu ajutorul unei site punem faina amestecata cu praful de copt si cacaoa, dar atentie, punem treptat in 2-3 transe si amestecam usor cu o paleta de silicon sau de lemn pana incorporam totul foarte bine.
    Turnam aluatul obtinut intr-o tava detasabila de 26cm tapetata cu hartie de copt doar pe
 fund, iar marginile le ungem cu ulei si presaram putina faina, pentru a nu se lipi, apoi dam tava la cuptorul preincalzit pentru 35-40 minute sau cel mai sigur facem testul cu scobitoarea sau cu batul de frigarui( in cazul meu :D )
     Cand baltul este gata, inchidem cuptorul si lasam tava acolo cu usa intre-deschisa pentru a nu se raci brusc ca altfel riscam sa se lase.
     Cand s-a racit in totalitate, il scoatem din tava, pe margini ne ajutam de un cutit, apoi il taiem in 3 pe orizontala.


Pentru sirop:

     Eu am facut totul la ochi...am pus intr-un bol apa fierbinte, cateva linguri de zahar (dupa gust) si pentru aroma, esenta de vanilie. Amestecam pentru ca sa se topeasca zaharul si lasam sa se raceasca.

Pentru mousse-ul de zmeura:

     Punem gelatina granule la hidratat in 2,3 linguri de apa rece.
     Zmeura am incalzit-o impreuna cu zaharul, atat cat sa se topeasca granulele de zahar, apoi am blenduit bine si am trecut pasta obtinuta printr-o sita, pentru a scapa de seminte.
     Punem din nou sosul pe foc, atat cat sa fie caldut spre fierbinte si adaugam gelatina hidratata lasata cateva secunde la microunda. Amestecam si lasam deoparte.
    Ciocolata alba o topim pe baie de aburi si o lasam sa se racoreasca putin, apoi o amestecam cu zmeura.
    Mixam crema de branza, atat cat sa devina cremoasa si adaugam in ea amestecul de zmeura cu ciocolata topita, amestecam pana devine o pasta omogena.
     Smantana pentru frisca o mixam semi-tare (adica sa nu fie bat, dar nici foarte lichida) cu o lingura de zahar pudra si o adaugam in crema de zmeura, pentru inceput cu cate o lingura si apoi restul de frisca. Amestecam totul cu miscari usoare de jos in sus cu ajutorul unei palete pana obtinem o crema omogena.

Pentru mousse-ul de frisca cu whisky:

     Punem gelatina la inmuiat in apa rece pentru 10 minute.
     Laptele il punem pe foc atat cat sa fie foarte fierbinte, nu sa fiarba si peste el punem esenta de vanilie si crema de whisky, acoperim ibricul si lasam circa 10 minute.
     In acest timp, batem galbenusurile cu zaharul pana se albesc si isi dubleaza volumul. Peste aceasta compozitie, turnam in fir subtire laptele cald, amestecam bine si transferam totul pe foc pana compozitita incepe sa se ingroase. Atentie mare sa nu lasati prea mult, nu trebuie sa fiarba!!!
     Cand este gata, dam deopate, stoarcem gelatina de apa si o adaugam in compozitia de oua, omogenizam bine si lasam sa se raceasca complet.
     Cand s-a racit o amestecam cu frisca batuta si cu o spatula omogenizam totul cu miscari usoare de jos in sus.

Asamblare:

      Asezam din nou tava in care a copt blatul, punem prima foaie, o insiropam, mousse-ul de zmeura, a doua foaie, iar insiropam, mousse-ul de frisca si la final ultima foaie de blat pe care o insiropam deasemenea. Dam la rece pentru minim 4 ore sau pana a doua zi.
     Eu am facut mai multa crema, pentru a sti sigur ca o sa imi ajunga, asa ca intre blaturi nu am pus toata crema!
     Dupa ce s-au intarit cremele, scoatem cu grija inelul detasabil, ungem tortul cu mousse-ul de frisca pe toata suprafata, sa fie uniform si peste el turnam glazura oglinda.

Pentru glazura oglinda:

    Punem gelatina foi in apa rece, atat cat sa o acopere in totalitate.
    Intr-un ibric punem pe foc apa, zaharul si glucoza si lasam sa fiarba pana da cateva clocote. Dam deoaprte si lasam sa se racoreasca pana ajunge o temperatura suportabila pentru gelatina, eu am pus un deget in sirop si daca nu m-a fript am pus gelatina stoarsa bine de apa si am amestecat pana s-a incorporat in sirop.
    Turnam amestecul rezultat peste ciocolata alba, pe care am rupt-o in bucati mici si amestecam energic pana aceasta se topeste.
    La final adaugam si laptele condensat impreuna cu colorantul, amestecam si lasam sa se raceasca complet.

       Peste tava de la aragaz asezam un gratar mai mare, iar peste punem tortul (din acest motiv am folosit  si tava de la inelul detasabil).

     Turnam glazura racita peste tort si lasam asa pana se intareste bine, bine.

     Transferam tortul glazurat pe un platou si-l dam la frigider pentru 1 ora.

     Am ornat cu diverse floricele, zahar roz, am scris cu un creion special tot roz si pe margini am facut triunghiuri din ciocolata topita alba cu cateva picaturi de colorant, dar se pot face modele si din sirop de fructe.

Pentru decor:

     Topim ciocolata pe bain marie, apoi o intindem pe o hartie de copt de cca.2-3 mm si cat mai uniform.
     Cand ciocolata este inca calda, punem din loc in loc cateva picaturi de colorant si cu ajutorul unei scobitori amestecam cele 2 culori pana obtinem efectul dorit.
      Lasam ciocolata sa se intareasca cateva minute, apoi cat inca nu este foarte tare o taiem in triunghiuri cat mai egale si putin mai inalte ca marimea tortului.
     Lasam ciocolata sa se intareasca complet, apoi luam cate un triunghi si il asezam pe marginea tortului din loc in loc.

     Dam tortul la rece pana in momentul servirii!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort Pink" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

ieri la 09:59

Biscuiți cu Nutella - Rapizi și delicioși

ieri la 09:49

Șuberec - Rețeta de casă cu gust autentic

ieri la 09:30

Maioneză de casă - Rețeta cu reușită garantată

pe 28.11 la 10:07

Cartofi evantai  – Rețeta perfectă pentru o garnitură delicioasă și aspectuoasă

pe 27.11 la 10:46

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert tort cu crema de mure, vanilie si mascarpone