Pentru acest tort m-am inspirat de la Simona Callas, doar am facut unele modificari, am folosit mousse de ciocolata neagra in loc de alba si am mai modificat pe ici pe colo. Bunatati de Craciun.
Blat : Banana coapta o pasam intr-un castron, untul se freaca bine cu zaharul, faina se amesteca cu praful de copt. Peste untul frecat cu zahar se adauga, oul, esenta de vanilie si 1/2 din faina amestecata cu praful de copt, se omogenizeaza, apoi se adauga smantana , restul de faina si la final banana pasata. Acest amestec il impartim in doua, dar nu parti egale, pentru forma de tort de 18 cm mai mult, iar pentru forma de tort de 16 cm mai putin, aici adaugam si ligura de nuca macinata in aluat. Tapetam cele doua forme de tort cu hartie de copt si adaugam aluatul, pe cel cu nuca in forma de 16 cm, pe cel simplu in forma de 18 cm, se dau formele la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru cca 25 min. Se scot formele din cuptor si se lasa sa se raceasca bine. cand sunt reci blaturile ne apucam de crema.
Mousse de ciocolata neagra : Gelatina se hidrateaza in apa rece, ciocolata se topeste pe baie de abur. Galbenusurile se amesteca bine, laptele se infierbanta bine , apoi se adauga peste galbenusuri in fir amestecand continuu, apoi adaugam esenta de vanilie, foile de gelatina se storc bine si se adauga peste galbenusuri, apoi ciocolata topita si se omogenizeaza. Smantana indulcita o mixam pana obtinem o frisca nu foarte ferma, frisca o incorporam in crema de ciocolata.
Asamblare. Forma de 18 cm o tapetam cu folie acetat transparenta, asezam blatul mare in forma peste care turnam un strat de mousse, dam la congelator cca 10 min, apoi scoatem si asezam bananele in forma de cerc, le acoperim cu mousse si dam din nou la congelator pentru inca 10 min. Blatul de 16 cm il decupam la mijloc cat marimea jeleului de fructe de padure, apoi scoatem tortul de la congelator, asezam forma de 16 cm, asezam jeleul in mijloc si punem restul de mousse. Dam tortul la rece pentru cateva ore.
Ne apucam de glazura dupa ce tortul este inchegat bine.
Gelatina se hidrateaza cu apa rece. Intr-o craticioara punem smantana, zaharul, siropul de glucoza si colorantul rosu, pe baie de abur, amestecam pana se incorporeaza toate ingredientele, apoi se adauga ciocolata, amestecam pana se topeste ciocolata, tragem craticioara de pe foc si adaugam foile de gelatina stoarse bine, omogenizam si continuam sa amestecam pana incepe sa se raceasca usor. Scoatem tortul de la frigider, il scoatem din forma si il asezam pe un gratar si incepem sa turnam din glazura, adunam glazura de sub tort si mai turnam peste tort, repetam cam de 3 ori operatiunea, m-am miscat cam greoi si parca nu-s asa multumita cum sa asezat pe tort glazura, dar asa este cand nu esti artist in domeniu. Am ornat tortul cu steute de zahar si am asezat omul de zapada facut din fondat ( omul l-am mesterit cu o seara inainte ).
1
tot ce ramane de la acest tort, adica din blat si din glazura oglinda le-am folosit la un alt tortulet, combinat cu ce mi-a ramas de la tortul Magie de Craciun