Am facut acest tort cu ocazia implinirii varstei de 50 ani a mamei mele, fiind tortul ei preferat.
Fiind ocupata cu Facultatea, am stat pe ganduri daca sa pregatesc eu ceva sau nu, dar ma bucur ca am ales sa o fac. Impreuna cu sora mea i-am facut o supriza minunata mergand acasa cu aceste cadouri simbolice care i-au adus zambetul pe buze.
Un desert usor, delicios si elegant.
Pentru foi:
Crema:
Decor:
Foile:
Intr-un castron punem untul moale si il frecam cu zaharul (cel simplu si cel vanilat), dupa care adaugam ouale si mierea. Amestecam pana se incorporeaza bine si apoi punem si laptele.
Incepem sa turnam faina si sa amestecam. Cand compozitia devine mai solida, punem si bicarbonatul. Cantitatea de 500 g e aproximativa, trebuie sa puneti faina pana cand devine ca un aluat de fursecuri nelipicios si usor de modelat cu mana.
Impartim aluatul in 6 parti egale si le luam pe fiecare pe rand, intinzandu-le pe masa de lucru intr-o forma rotunda.
Luam o tava rotunda, o ungem putin pe fund (spatele tavii, nu interior), si punem forma intinsa pe el. Cu un cutit taiem surplusul de aluat ca sa aiba forma exact ca fundul tavii. Punem la copt pentru cca. 15-20 m, sau pana cand devine aurie.
Repetam procedura pentru celelalte bucati de aluat. Sa fiti atenti deoarece, fiind foi subtiri, se pot arde repede.
Crema:
Turnam smantana intr-un bol si o amestecam cu zaharul, nuca, esenta si zeama de lamaie. O impartim in 5 parti egale, cu care umplem foile (reci).
Decor:
Amestecam smantana cu zaharul si ungem tortul la exterior, dupa care luam nuca si "improscam" cu ea pe margini si presaram pe deasupra.
Lasam tortul la muiat macar 12 ore, dupa care e gata de savurat.
Pofta buna!