"retete festive de iarna"
Ouăle se separă. Albușurile se mixează până devin o spumă tare. Gălbenușurile se mixează cu zahărul până se transformă într-o compoziție cremoasă. Se adaugă laptele și uleiul, se amestecă ușor cu o spatulă.
Făina se amestecă cu praful de copt, nucile mărunțite și cacaua. Se pun în amestecul lichid și se omogenizează. Se adaugă albușurile bătute spumă și se încorporează ușor cu o spatulă.
O tava de 23 cm se tapetează cu hârtie de copt și se toarnă compoziția. Se coace în cuptorul preîncălzit până trece testul scobitorii, aproximativ 45-50 de minute. Se lasă să se răcească complet, apoi se taie în 3 pe orizontală.
Pentru ganache de ciocolată amăruie:
Se înfierbântă smântâna pentru frișcă, se trage deoparte și se pune în ea ciocolata ruptă în bucățele. Se lasă nemișcată 3 minute după care se omogenizează ganache-ul. Se lasă la răcorit și apoi se dă la frigider pentru 4-6 ore.
Jeleul de vișine:
Fructele se pun pe foc împreună cu 3 linguri de zahăr. Se lasă să fiarbă timp de 5-6 minute până se înmoaie. Într-o cană se pun 15 ml de apă rece și se adaugă 15g de amidon, se omogenizează compoziția și se toarnă peste vișine și se lasă să fiarbă încă 4-5 minute (la foc mic), amestecând continuu, până când se îngroasă compoziția. Se lasă să se răcească.
Se mixează crema mascarpone cu zahărul măcinat până când crema devine pufoasă. Separat se mixează ganach-ul de ciocolată (scos de la frigider) până când devine pufos și apoi se pune peste crema mascarpone și se omogenizează bine.
Se pune un blat pe un platou în interiorul unui inel reglabil de tort și se întinde jumătate din jeleul de vișine. Se pune 1/3 din crema de ciocolată peste primul blat și se netezește stratul cu o spatulă.
Se pune al doilea blat, se toarnă jeleul de vișine rămas și se toarnă 1/3 din crema de ciocolată și se nivelează. Se pune ultimul blat și se introduce platoul la rece pentru câteva ore.
Înainte de a desface inelul reglabil de tort se trece cu grijă de jur împrejur cu un cuțit, pentru a dezlipi marginile.
Se întinde crema rămasă.
Pentru ornat, se pune ciocolata împreună cu frișca lichidă și untul într-o cratiță și se așează pe baie de aburi și se amestecă continuu până când ciocolata se topește, fără să fiarbă. Se lasă să se răcorească puțin compoziția și se întinde peste tort, lăsând să curgă puțin peste margini (eu am pus puțină ciocolată într-un poș de pungă cu vârf subțire și am ornat marginile). Se ornează tortul cu fistic mărunțit.