Pentru ca maine e sarbatoare, am pregatit acest tort pentru Larissa, care este si Elena! :X
La multi ani, tuturor sarbatoritilor zilei!
Pt. blat:
Crema de vanilie:
Jeleu de capsuni:
Pt. ornat:
Aluatul: Intr-un bol se pun ingredientele uscate si se amesteca bine. Se adauga ouale, uleiul, laptele si se mixeaza pana la omogenizare completa. Se tapeteaza o tava rotunda cu pereti detasabili (forma mea are diametrul de 21 cm) si se toarna compozitia. Aluatul este putin mai fluid decat cel de pandispan. Se da la cuptorul preincalzit la 175 de grade C si se lasa in jur de 40-45 de minute, pana trece testul scobitorii. Se face testul neaparat. Se scoate din cuptor si se lasa putin sa se raceasca in forma, apoi se scoate pe un gratar. Se lasa sa se raceasca foarte bine, apoi se taie in trei parti pe orizontala.
Crema de vanilie: Ouale se amesteca cu zaharul pudra vanilat pana se obtine o compozitie cremoasa. Se adauga amidonul, se amesteca, apoi se toarna laptele fierbinte, se omogenizeaza si se transfera pe foc. Se lasa la foc mic pana se ingroasa ca o budinca, amestecand continuu. Se lasa sa se raceasca bine.
Jeleul de capsuni: Se spala capsunele, se taie in bucati mai mici si se pun intr-o craticioara. Se adauga zaharul, apa si se pune pe foc. Se lasa sa dea cateva clocote apoi se toarna amidonul dizolvant in putina apa. Se lasa sa se ingroase, apoi se ia de pe foc. Se lasa la racit.
Asamblare tort: Pe un platou se asaza primul blat. Se pun jumatate din jeleu, se niveleaza pe toata suprafata, apoi se pune jumatate din cantitatea de crema de vanilie. Se pune al doilea blat, restul de jeleu si restul de crema. Deasupra se asaza ultimul blat.
Se asaza inelul in jurul tortului si se da la rece pana a doua zi.
Frisca lichida se mixeaza impreuna cu smantana pentru frisca si zaharul pudra vanilat pana se obtine consistenta dorita. Se scoate tortul de la rece si se se imbraca tortul in frisca.
Deasupra se asaza felii de capsuni, iar pe margine se fac moatze din frisca. Se presara bombonele si floricele din napolitana.
Se da la rece pana in momentul servirii.
Pofta buna!
1
Blatul este umed si nu necesita insiropare.
2
Se poate orna dupa imaginatia fiecaruia!