Ma rugase cineva sa fac un tort cu o anumita tematica, sa fie cu fructe de padure si racoros. Iar ca si ornament ... ce veti vedea! Eu am fost foarte multumita de cum a iesit chiar daca nu am folosit pasta de zahar, asa ca am hotarat sa fac unul mai mic, sa ne bucuram si sa savuram si noi un astfel de tort delicios si racoros. In final, toata lumea a fost multumita si tortul foarte apreciat!
Pt. blat:
Siropul:
Pt. umplutura:
Pt. decor:
Blatul: Se separa ouale. Albusurile se mixeaza bine cu un praf de sare apoi se adauga pe rand zaharul. Se mixeaza pana se obtine o spuma tare si lucioasa. Se adauga cele 2 lg apa si esenta de vanilie si se mai mixeaza putin. Galbenusurile se amesteca cu uleiul apoi se toarna peste spuma. Cu ajutorul unei palete se amesteca usor. Se adauga faina cernuta in reprize si se incorporeaza usor in spuma. Se toarna compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru cca 30-35 de minute sau pana trece testul scobitorii. Se scoate din cuptor si se pune pe un blat la racit apoi se taie in doua.
Se prepara siropul. Se pune apa impreuna cu zaharul sa fiarba 5 minute. Se ia de pe foc, se lasa sa se raceasca apoi se adauga esenta de vanilie dupa gust.
Umplutura: Fructele de padure (cele negre: coacaze negre, mure) se pun intr-o craticioara pe foc impreuna cu zaharul. Se lasa sa dea cateva clocote pana se inmoaie fructele apoi se iau de pe foc si se scurg de sucul lasat. Se zdrobesc fructele cu furculita si se dau prin sita pentru a indeparta samburii. Se lasa sa se raceasca bine atat sucul pastrat cat si piureul de fructe.
Iaurtul se mixeaza bine cu zaharul pudra vanilat. Separat se mixeaza smantana pt frisca apoi se incorporeaza usor in crema de iaurt. Gelatina se pune la hidratat in sucul de la fructele de padure apoi se incalzeste usor pana se dizolva gelatina complet. Se lasa sa se racoreasca apoi se toarna peste crema de iaurt amestecand energic cu un tel. Se adauga frcutele de padure (cele mixte; eu am avut congelate) si se amesteca usor.
Blatul se taie in doua. Pe un platou se asaza inelul detasabil de la forma in care s-a copt blatul. Se pune peste inel folie alimentara si se asaza primul blat. Se insiropeaza blatul si se toarna crema de iaurt. Se niveleaza apoi se asaza al doilea blat care se insiropeaza.
Se da tortul la frigider pana a doua zi (sau macar cateva ore) pentru a se intari crema de iaurt.
Se prepara crema pentru ornat. Fructele de padure, cele rosii, se pun intr-o craticioara impreuna cu cele 2 lg de zahar si se lasa sa dea cateva clocote apoi se zdrobesc cu o furculita si se dau prin sita pentru a indeparta samburii. Se lasa piureul sa se raceasca. Intre timp se mixeaza mascarpone cu smantana pentru frisca si zaharul pudra vanilat. Se pastreaza 2-3 lg din crema iar in restul se adauga piureul din fructele rosii si se mixeaza pana se omogenizeaza si se obtine o culoare rozalie.
Dupa ce s-a intarit crema, se indeparteaza inelul si folia si se unge cu crema de mascarpone roz. Cu crema alba pastrata se orneaza modelul dorit, se asaza pe margini si afinele apoi se da la rece pana in momentul servirii.
Pofta buna!
1
Diametrul tavii folosite este de 25 cm.
2
Se poate pastra crema de mascarpone alba (nu e obligatoriu sa o colorati) si se orneaza dupa imaginatia fiecaruia.
3
Fructele folosite pot fi atat proaspete cat si congelate, in functie de cum le aveti disponibile.