Este un tort senzational de bun! De ce? Pentru ca e cu ciocolata .... :P iar iubitorii de ciocolata stiu despre ce vorbesc.
Pt. blat:
Crema de ciocolata cu rom:
Pt. glazura si ornat:
Pt.insiropat:
Blatul: Se separa ouale. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare apoi se adauga pe rand zaharul si se mixeaza pana se obtine o spuma densa ca pentru bezea. Se adauga apa si se mai mixeaza putin. Galbenusurile se amesteca cu uleiul apoi se incorporeaza in spuma. Alunele macinate se amesteca cu praful de copt si faina apoi se incorporeaza in spuma in doua reprize. Se toarna in tava tapetata cu hartie de copt cu diametrul de 26 cm. Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 30-35 de minute. Se face testul cu scobitoarea. Se lasa sa se raceasca bine apoi se taie in doua.
Crema: Intr-o craticioara se pune faina, praful de budinca, zaharul si se toarna lapte putin cate putin si se amesteca bine. Se pune pe foc mic si se lasa pana se ingroasa, amestecand continuu. Se ia de pe foc, se adauga untul si se amesteca bine. Se lasa sa se raceasca acoperind crema cu folie alimentara pentru a nu face scoarta.
Se prepara siropul din apa, zahar si esenta de rom sau orice alta aroma doriti.
Asamblare tort: Pe un platou se asaza primul blat, se insiropeaza si se unge cu o parte din crema. (Pastram din crema si pentru ornat). Peste crema se asaza piscoturile insiropate apoi din nou crema. Deasupra se pune al doilea blat si se insiropeaza. Cu restul de crema se unge tortul.
Intr-o craticioara se topeste ciocolata amaruie in cei 80 ml frisca lichida. Se lasa usor sa se racoreasca apoi se toarna peste tort, lasand usor sa curga pe margini.
Deasupra se presara alune tocate, bucatele de ciocolata, bombonele... dupa imaginatia fiecaruia.
Pofta buna!
1
Diametrul tavii este de 26 cm. Se poate folosi o tava mai mica si atunci se poate taia blatul in 2 parti egale si se poate renunta la piscoturi.
2
Esenta de rom se adauga mai mult sau mai putin, in functie de gusturi.
3
Se poate orna dupa imaginatia fiecaruia!