Un tort racoros si delicios, cu fructe de sezon si care ar satisface papilele gustative oricui, mai ales la un picnic.
"Picnicul bucatarasilor"
Pt.blat:
Pt.crema:
Pt.insiropat:
Pt.ornat:
Blatul: Se separa ouale. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Se adauga zaharul pe rand si se mixeaza pana se obtine o spuma ferma. Se mai adauga apa, se mai mixeaza putin apoi se adauga galbenusurile amestecate cu uleiul. Se amesteca cu ajutorul unei spatule apoi se toarna faina amestecata cu praful de copt in 2-3 reprize si se incorporeaza cu grija.
Se tapeteaza o tava rotunda cu hartie de copt si se toarna compozitia. Se niveleaza si se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru cca 35-40 de minute. Se face testul cu scobitoarea si daca este gata, se scoate din cuptor si se lasa la racit pe un gratar.
Dupa ce s-a racit complet, se taie in 3 parti egale pe orizontala.
Se prepara siropul. Se pune apa impreuna cu zaharul sa fiarba putin apoi se adauga la sfarsit coaja rasa de lamaie. Se lasa sa se raceasca.
Crema: Intr-o craticioara se amesteca ouale cu zaharul pudra si amidonul. Se toarna laptele apoi se pune pe foc mic si se lasa pana se ingroasa ca o budinca avand grija sa amestecam continuu pentru a nu se prinde de fund.
Gelatina se pune la hidratat conform instructiunilor de pe plic, se incalzeste usor pana se dizolva granulele apoi se toarna peste crema de vanilie. Se amesteca bine si se lasa sa se raceasca bine.
Intr-un bol se pune iaurtul si se amesteca cu zaharul pudra vanilat. Separat se mixeaza frisca. Se toarna crema de vanilie peste iaurt, se omogenizeaza apoi se incorporeaza frisca. Se lasa deoparte.
Ciresele se spala si se curata de samburi cu ajutorul dispozitivului de scos samburii, pentru a-si pastra forma ciresele.
Asamblare tort: Pe un platou se asaza inelul formei in care s-a copt blatul. Se pun o folie alimentara si se asaza primul blat. Se insiropeaza apoi se toarna jumatate din cantitatea de crema. Deasupra se asaza ciresele, indesandu-le usor in crema. Se acopera cu cel de-al doilea blat, se insiropeaza apoi se pune restul de crema. Se asaza restul de cirese apoi se pune ultimul blat insiropat. Se imbraca in folie si se da la rece pentru cateva ore, de preferat peste noapte.
Se scoate de la frigider, se indeparteaza inelul si folia alimentara.
Smantana pentru frisca si frisca lichida se bat impreuna cu zaharul pudra pana se obtine consistenta dorita. Se imbraca tortul cu aceasta frisca, se fac moatze deasupra, se asaza fructe si floricele de napolitana si se da la rece pana in momentul servirii.
Pofta buna!
1
Dimensiunea tavii este de 26 cm.
2
Se pot folosi si alte fructe de sezon!
3
Ornarea se face in functie de inspiratia de moment, dupa imaginatia fiecaruia.