Am pregătit acest tort cu ocazia zilei de naștere a mezinei noastre, conform solicitării ei: cu căpșuni și ciocolată. A ieșit delicios, dar din păcate nu am reușit să fac prea mult poze, deoarece aveam musafirii la masă. Vafa am comandat-o pe internet și a fost o mare greșeală deoarece era puțin crăpată și nu arăta prea bine pe tort. Vă recomand să luați vafe din hipermarketuri (la noi se găsesc la carrefour).
Începem cu blatul:
Amesteci o parte din făină cu praful de copt și bicarbonatul. Le cerni de câteva ori împreună să se amestece bine. Astfel vom fi siguri că blatul va crește uniform.
Separi albușurile de gălbenușuri și presari sare peste albușuri. Le lași la temperatura camerei până pregătești ciocolata.
Rupi ciocolata în bucăți mici (sau folosești bănuți de ciocolată) și o pui într-un vas, la foc mic, împreună cu untul tăiat în bucăți și laptele. Amesteci continuu până la topirea ingredientelor solide și la omogenizarea compoziției, apoi lași compoziția de ciocolată la răcit.
Între timp, pornești cuptorul la 180 de grade.
Mixezi albușurile spumă tare. Adăugi, treptat, zahărul și le mixezi până se întărește bezeaua.
Amesteci gălbenușurile cu compoziția de ciocolată, răcită.
Adaugi amestecul rezultat peste bezeaua de albușuri și amesteci ușor de jos în sus, cu mișcări circulare (cu o spatulă), până se omogenizează din nou compoziția.
La final, cu aceleași mișcări de jos în sus, încorporezi lingură cu lingură, amestecul de făină cu praf de copt și bicarbonat, dar și restul de făină simplă.
Tapetezi forma de copt cu hârtie la bază, iar pereții laterali îi ungi cu unt.
Torni compoziția în tavă și o nivelezi și dai forma la cuptor pentru 40 de minute, până când trece testul cu scobitoarea. Lași blatul să se răcească complet și apoi îl tai în 2 pe orizontală.
Pentru ganach-ul de ciocolată neagră, încălzești smântâna pentru frișcă până aproape de punctul de fierbere. Oprești focul si adaugi ciocolata neagră rupte bucățele mici. După un minut amesteci bine până vei obține o cremă fină. O lași să se răceasca complet și o pui la frigider pentru minim 2-3 ore.
Între timp pregătești crema de căpșuni. Cureți, speli și tai căpșunile, le pui într-o cratiță, adaugi peste ele zahărul și le pui la fiert pentru 2-3 minute, apoi iei cratița de pe foc și lași compoziția să se răcească. După ce s-a răcit pasezi cu un blender.
încălzești 100 ml smântână pentru frișcă până aproape de punctul de fierbere. Oprești focul si adaugi ciocolata albă rupte bucățele mici. După un minut amesteci bine. O lași să se răceasca complet și adaugi crema mascarpone și omogenizezi. Adaugi sosul de căpșuni răcit și omogenizezi.
Pui gelatina la hidratat în 40ml apă, pentru aproximativ 10 minute. Topești gelatina pe baie de aburi și apoi o lași să se răcorească. Iei 2 linguri din crema de căpșuni și pui peste gelatina și o temperezi, apoi torni gelatina peste amestecul cu căpșuni și omogenizezi. Adaugi 4 căpșuni tăiate cubulețe ți amesteci ușor.
Pui un blat pe un platou și așezi un inel de 180 cm în mijlocul platoului, îl tapetezi cu folie de acetat și torni crema de căpșuni. Dai platoul la frigider pentru minim 1-2 ore, până se întărește crema.
Între timp pregătești crema de ciocolată. Scoți ganach-ul de ciocolată și îl mixezi 20 de secunde apoi adagi zahărul măcinat și smântâna pentru frișcă și mai mixezi 30 de secunde. Adaugi crema mascarpone și o încorporezi ușor. Nu se mixează mult deoarece se poate tăia ganach-ul.
Îndepărtezi inelul de tort din jurul cremei de căpșuni. Pui un inel reglabil tapetat cu folie de acetat în jurul tortului și torni crema de ciocolată. Pui al doilea blat peste cremă și dai tortul la rece pentru minim o oră.
Pentru ornat, mixezi mascarpone cu zahărul pentru 1 minut, apoi adaugi smântâna pentru frișcă și mixezi până când se întărește.
Îndepărtezi inelul de tort și îmbraci tortul într-un strat subțire de cremă. Adaugi colorant peste crema rămasă și mixezi până când se omogenizează (nu foarte mult deoarece există riscul să se taie frișca).
Așezi foaia de napolitană pe mijlocul tortului și ornezi tortul cu frișcă după imaginație.