Un tort facut cu drag de ziua sotului, care a avut pretentia de a avea arome fine si gustoase, in special crema de Bailey's care da senzatia ca mananci inghetata, ceva asemanator este si cea de straciatella, iar in combinatie cu crema de ciocolata este super bun! :x
Eu zic ca este o combinatie reusita!
Pentru blatul maro: Separam ouale, albusurile le batem spuma cu sarea si zaharul, adaugam galbenusurile unul cate unul pana la omogenizare. Peste oua punem putina esenta de rom, untul topit, iar la final faina, cacaua si praful de copt cernute.
Omogenizam si transferam totul intr-o tava de 24cm.
Dam la cuptorul preincalzit pentru 30-35 minute la 180°C sau facem testul cu scobitoarea. Cand s-a racit il taiem in 2 felii egale pe orizontala.
Pentru blatul vanilat: Separam ouale, albusurile le mixam spuma cu un praf de sare, adaugam zaharul treptat, iar cand am optinut o bezea ferma si lucioasa, oprim mixaerul si folosim un tel. Adaugam galbenusurile si le omogenizam de jos in sus, pe urma punem faina cu praful de copt cernute in 2 transe si amestecam usor pana obtinem o compozitie grosuta, iar la finam adaugam uleiul, laptele si vanilia si amestecam din nou pana obtinem o consistenta pufoasa si aerata. Turnam compozitia rezultata intr-o tava tapetata cu hartie de copt de 24cm si dam la cuptorul preincalzit la 160°C pentru 30-40 minute sau facem testul cu o scobitoare. Cand este gata il lasam sa se raceasca si il taiem in 2 felii egale.
Pentru mousse-ul de ciocolata straciatella:
Hidratam gelatina in apa rece. Laptele il incalzim bine, apoi il turnam peste ciocolata alba rupta bucatele, iar cand s-a racorit punem gelatina si amestecam. Smantana pentru frisca o mixam impreuna cu zaharul pudra vanilat pana devine ferma si pufoasa, apoi o amestecam cu ciocolata alba. La final punem ciocolata neagra taiata marunt.
Pentru mousse-ul de ciocolata cu praline:
Punem foile de gelatina la hidratat in apa rece.
Ciocolata o topim impreuna cu laptele, adaugam foile de gelatina si lasam sa ajunga la temperatura camerei.
Mixam smantana pentru frisca cu zaharul pudra pana devine ferma, apoi o amestecam cu ciocolata si omogenizam.
Asamblare: Pe un platoul asezam prima foaie de blat maro, asezam un inel detasabil cu folie de acetata de jur-imprejur, insiropam, turnam mousse-ul de straciatella, dam la rece 10 minute, pe urma blatul vanilat, insiropam, mousse-ul de ciocolata cu praline, dam la rece 10 minute. a doua foaie de blat vanilat, insiropam si turnam mousse-ul de whyski, dam la rece 30 minute si apoi punem si ultima foaie maro, insiropam si dam tortul la rece pana a doua zi.
Bucataras.ro
[email protected]