Desert tarta cu urda si dude (agude)

de anuta in Prajituri, 18 Iun 2019 | 1779 vizualizari

 

Le calcam in picioare atunci cand trecem pe sub un dud batran si nu stim sa pretuim delicatetea acestor minunate fructe ale copilariei. Consumate proaspete, direct din pom sunt adevarate medicamente pentru multe afectiuni, mai ales cele digestive. Sunt delicioase la tarte, la sucuri proaspete in combinatie cu alte fructe de sezon sau la siropuri preparate de noi, in casa. Cu ele am crescut atunci cand nu cunosteam fructele exotice pe care le cumparam acum cu bani multi si care nu au prospetimea si aroma acestor mici si delicate fructe. Merita sa profitam de ele in sezonul cald in care se coc si sa le preparam in borcanele pentru sezonul rece cand ii putem uimi pe ai nostri cu prajiturele decorate cu minunata dulceata de dude.

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 2 oua,
  • 150 g zahar,
  • zahar vanilat,
  • 250 g faina,
  • 100 g margarina sau unt.
  • umplutura:
  • 150 g urda,
  • 200 g smantana grasa (eu am pus 3 linguri),
  • 2 galbenusuri,
  • 100 g zahar,
  • zahar vanilat
  • bezea:
  • 2 albusuri,
  • un praf de sare,
  • 6 linguri de zahar,
  • suc proaspata de la 1/2 lamaie
  • decor:
  • 250 g dude (agude),
  • cateva capsuni coapte (pentru culoare),
  • 150 g zahar
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tarta cu urda si dude (agude):


Se prepara aluatul de blat mixand margarina aflata la temperatura camerei, cu ouale si zaharul (eu l-am facut pudra), cu zaharul vanilat si la urma faina. Se amesteca totul bine apoi se baga aluatul intr-o punga de celofan siu se da 20-30 minute la frigider.
Pana se raceste aluatul, punem intr-o craticioara cu fund mai gros, agudele cu coditele taiate, spalate si scurse bine, amestecate cu cateva capsuni si cu zaharul, apoi dam in cateva clocote, pe flacara mica a aragazului, miscand craticioara din cand in cand, pana se leaga un pic siropul, apoi dam la racit.
Se mixeaza urda cu smantana, galbenusurile, zaharul si vanilia, pana se obtine un amestec cremos si omogen.
Se scoate aluatul din frigider si se intinde intre doua folii de plastic, dupa forma tartei, apoi se rastoarna in forma unsa cu margarina, se netezeste bine cu mana pe vas, apoi se inteapa din loc in loc cu furculita si se da la copt 10 minute.
Se scoate din cuptor si se toarna deasupra compozitia de urda cu smantana si se mai da la cuptor inca 30 de minute.
Intre timp pragatim bezeaua, mixand bine albusurila cu un praf de sare, apoi cu zaharul turnat treptat si la urma sucul de lamaie.
Dupa cele 30 de minute se scoate forma din cuptor si se decoreaza pe margine cu bezea, apoi se mai baga 5-10 minute la cuptor pana ce se maroneste un pic bezeaua.
Se scoate tarta din forma pe un platou (dupa ce s-a racit un pic) si in mijlocul ei se toarna agudele cu tot cu sirop. Se taie dupa ce s-a racit bine.
Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tarta cu urda si dude (agude)" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Fursecuri ștampilate - Desertul delicios și rapid

ieri la 18:14

Sărățele fragede și gustoase - Gustarea delicioasă și rapidă

ieri la 12:28

Tarta cu mere, nuca si suc de portocale

de oanapl 7

pe 22.12 la 16:24

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1117 puncte

 Merisor

1100 puncte

MotanLaOale

1042 puncte

Mitinita

1000 puncte

Rocsi

321 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Desert briose de post cu banane