De cand am descoperit reteta de caramel, facut de Gaby, m-am indragostit efectiv de el. Deja am facut caramel de 4 ori. L-am folosit la diferite retete si recunosc ca am mai bagat si eu lingurita in borcan...Pentru azi, am o tarta cu ciocolata si caramel, o combinatie absolut irezistibila. :)
Intr-un vas, se pune faina si zaharul pudra si se amesteca. Se adauga untul rece, de la frigider, taiat in bucati si cu varfurile degetelor se amesteca pana cand capata un aspect de firimituri. Se adauga oul si se framanta doar atat, cat sa se lege aluatul. Daca e cazul, se adauga o lingura de lapte rece. Aluatul nu trebuie framantat prea mult, pentru a nu deveni elastic. Se inveleste apoi in folie alimentara si se pune in frigider pentru o ora. Intre timp, se poate pregati caramelul, cu precizarea ca pentru aceasta reteta, caramelul trebuie sa fie putin mai gros, deci trebuie fiert cu cateva minute in plus. Eu l-am avut pregatit inainte. Dupa o ora de stat in frigider, aluatul se scoate, se intinde intr-o foaie rotunda si se pune intr-o forma/tava de tarta. Se inteapa cu furculita pentru a evita umflarea din timpul coacerii si se coace pana devine usor aurie. Se lasa sa se raceasca, apoi se pune caramelul si deasupra, crema de ciocolata. Se pudreaza cu cacao si se pune in frigider pana se intareste crema. Pentru crema ganache, se pune ciocolata rupta in bucati impreuna cu smantana lichida intr-un vas, pe baie de aburi. Se amesteca pana se topeste ciocolata si rezulta o crema fina. Intr-o cratita cu maner mai lung, se pune zaharul si se topeste pana se caramelizeaza. Trebuie sa capete culoarea chihlimbarului. Atentie, sa nu se arda prea tare pentru ca devine amarui. Dupa ce tot zaharul s-a caramelizat, se ia cratita de pe foc, se adauga untul si se amesteca pana se topeste tot untul. Se adauga si frisca lichida. In acest moment, caramelul se va intari. Nu va speriati, isi revine. Se pune vasul inapoi pe foc mic si se fierbe sosul, amestecand in continuu timp de aproximativ 10 minute. Se lasa sa se racoreasca putin si se adauga cristalele de sare. Puteti adauga si mai multa sare, daca va place caramelul sarat. Eu il prefer fara sare. Se pastreaza in borcan, in frigider, pana la doua saptamani. Eu va garantez ca nu rezista nici doua zile, dar asta e deja alta poveste.