Am aceasta reteta de vreo 20 de ani, scrisa intr-un caiet vechi. Nu am facut-o pana acum niciodata. :D In acest weekend insa am hotarat sa prepar aceasta rulada, mai ales ca era vorba de krantz, o bunatate. Uitandu-ma peste reteta, am observat ca la crema se folosesc doar oua si unt, ceea ce nu prea e pe gustul meu. Asa ca am adaugat in plus o crema de lapte si a iesit o bunatate de prajitura, ai mei copii cand gustau din ea ... hmmm, hmmm, doar asa se manifestau! :)))
Va las reteta asa cum am pregatit-o eu sau daca va place crema de unt, renuntati la aceasta crema de lapte.
Pt. blat:
Crema:
Krantz:
Blatul: Se separa ouale. Albusurile se bat spuma tare cu sarea. Se adauga zaharul pe rand si se mixeaza pana se obtine o spuma densa si lucioasa. Se lasa deoparte.
Galbenusurile se amesteca cu nuca macinata, faina si praful de copt. Se pune peste aceasta compozitie 2-3 lg bune din spuma si se mixeaza usor. Se da deoparte mixerul si se incorporeaza restul de spuma in mai multe reprize, amestecand cu o spatula.
Se toarna compozitia in tava cuptorului, tapetata cu hartie de copt. Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru cca 15-18 minute. Se face testul cu scobitoarea. Cand este gata, se ia blatul cu tot cu hartia de copt si se asaza pe un prosop umed. Se ruleaza si se lasa sa se raceasca. Dupa ce s-a racit, se desprinde blatul de hartia de copt si se lasa deoparte.
Crema: Cele 4 oua se amesteca bine cu zaharul si zaharul vanilat. Se prepara crema la bain marie. Procesul va dura in jur de 30-40 de minute. Se amesteca continuu pana incepe sa se ingroase crema. Se lasa la racit apoi se amesteca impreuna cu untul la temperatura camerei. Se lasa deoparte.
Intr-o cratita se amesteca faina cu laptele adaugat treptat. Se transfera pe foc mic si se lasa sa fiarba pana incepe sa se ingroase ca o budinca. Se amesteca continuu pentru a nu se prinde de fund. Cand este gata, se ia de pe foc si se lasa la racit. Dupa ce s-a racit, se amesteca impreuna cu crema de unt. Se omogenizeaza bine.
O treime din crema se pune deoparte si se amesteca cu o lingura de cacao.
Krantzul: Se pune intr-o craticioara zaharul la caramelizat. Cand a capatat culoarea aurie, se pune nuca taiata grosier si se amesteca bine pentru a se acoperi bucatile de nuca cu zaharul caramel. Se toarna apoi toata nuca pe hartie de copt, asezata pe un fund de lemn. Se lasa sa se raceasca bine apoi se zdrobeste cu ajutorul unui facalet.
In crema de unt ramasa, se adauga krantz-ul, pastrand 2 linguri pentru ornat. Se amesteca bine apoi se unge cu aceasta crema blatul, lasand spre marginea exterioara cca 5 cm liberi.
Se ruleaza cat ma strans, pe lungimea blatului. Se va observa ca in timpul rularii, crema se imprastie inspre exterior. Se lipeste bine blatul si se lasa cateva ore la rece pentru a se intari crema.
Se unge rulada cu crema de cacao pe toata suprafata acesteia. Se presara deasupra krantz. Se da din nou la rece pana in momentul servirii.
Pofta buna!
1
Untul trebuie sa fie de calitate si in momentul in care se amesteca cu crema de oua, ambele sa fie la temperatura camerei, altfel se va taia crema.
2
Daca preferati crema simpla de unt, nu mai adaugati crema de lapte.
3
Se poate presara deasupra nuca de cocos, nuca sau orice va place.