O prajitura care imi place mult! Delicioasa, aspectuoasa, spornica! :X
In vasul de la mixer am adaugat : ouale, zaharul si am pornit mixerul. Dupa ce s-a dizolvat zaharul am adugat in fir subtire uleiul, laptele, esenta de rom, praful de sare, bicarbonatul de amoniu stins cu zeama de lamaie si la final cacaoa si faina cernute impreuna. Am mixat pana am incorporat toate ingredientele si am obtinut o coca care nu este lipicioasa. Acoperim coca cu o folie alimentara si o lasam sa se odihneasca 30 minute.
Impartim coca in doua parti egale. Cu ajutorul sucitorului intindem fiecare bucata de aluat formand o foaie de dimensiunea tavii.
Eu am copt foaia in tava cu hartie de copt mi se pare mult mai usor , pe vremuri o coceam pe dosul tavii.
Am introdus tava la cuptorul preincalzit la o temperatura de 180grade pentru 5-7 minute.Procedam asa si cu cea de a doua foaie.
BLATUL
Separam albusurile de galbenusuri.
Peste galbenusuri se pune un praf de sare si amestecam pentru a se intensifica culoarea. Daca avem oua de la tara ar fi ideal, daca nu adauga 2 linguri dedovleac copt facut piure si vom obtine o culoare galben -portocalie a pandispanului.
Albusurile se mixeaza cu un praf de sare pana isi maresc volumul , adugam pe rand zaharul pudra, zaharul vanilinat si mixam in continuare pana obtinem o bezea ferma. Oprim mixerul si adugam pe rand galbenusurile lingura cu lingura si amestecam cu ajutorul unei spatule de jos in sus cu atentie. Adugam apoi esenta de lamaie, uleiul si treptat faina, vom obtinem o compozitie pe care o turnam si o nivelam in tava in care am copt foile de cacao. Tava o introducem la cuptorul preincalzit la o temperatura de 180 grade pentru 30 minute sau pana trece testul cu scobitoarea.
CREMA
Intr-un vas punem pe foc : zaharul, amidonul, faina si sarea amestecate si diluate cu putin lapte pentru a evita formarea de cocoloase. Adugam si restul de lapte si cu ajutorul unui tel para amestecam continuu sa nu se prinda la fund. Dupa ce crema are aspect de budinca tragem vasul de pe foc si adugam esenta de vanilie si zeama de la o lamaie si lasam sa se racoreasca dupa ce am pus o folie alimentara direct pe crema pentru a impedica formarea pojghetei.
Untul se mixeaza cu zaharul vanilinat dupa care se aduga pe rand cate o lingura din crema care s-a racit la temperatura camerei si mixam in continuare pana o incorporam toata cantitatea de crema- budinca.
ASAMBLAREA PRAJITURII
Se pune prima foaie maro pe un blat si se unge cu jumatate din gemul de caise si revenim cu jumatate din crema, asezam pandispanul il ungem cu restul de gem, intindem restul de crema apoi foaia de cacao si o presam usor. Acoperim prajitura cu o folie alimentara punem un tocator deasupra sa se preseze si dam prajitura la rece pana a doua zi, pentru a se inmuia foile.
GLAZURA
Rupem ciocolata bucatele iar peste ea adaugam frisca lichida ferbinte, amestecam pana se topeste ciocolata si o turnam peste prajitura. Eu am adaugat si ornamente de ciocolata dar nu este obligatoriu.
1
toate ingredientele vor fi la temperatura camerei