Pentru ziua de 8 Martie nu am pregatit ceva deosebit. Aveam branza si voiam neaparat sa fac ceva cu ea, ceva ce nu am mai facut. Si asa m-am oprit la prajitura saseasca a Crisulinei noastre, o prajitura la care am adaugat niste afine dulci si bune si stropita deasupra cu sirop de afine. Multumesc, Cris, pentru inspiratie! >:D<
Mai intai se prepara grisul. Se pune laptele la fiert impreuna cu sarea, zaharul si zaharul vanilat. Cand incepe sa fiarba se toarna in ploaie grisul, amestecand cu un tel sa nu se faca cocoloase. Se lasa sa fiarba cateva minute, amestecand sa nu se prinda de fund. Se ia de pe foc, se adauga untul si se amesteca bine.
Se toarna intr-o tava de tort tapetata cu hartie de copt pe fund si marginile unse cu unt. Se niveleaza grisul apoi se aplica o folie alimentara chiar peste gris pentru a nu face scoarta pana cand se pregateste crema de branza.
Intr-un bol se amesteca branza cu zaharul, zaharul vanilat si praful de sare. Se adauga pe rand cate un ou si se mixeaza bine dupa fiecare. Se pune si coaja de lamaie si untul la temepratura camerei. Se mixeaza bine apoi la final se adauga faina. Se omogenizeaza amestecul si se pun afinele. Se amesteca cu o spatula apoi se toarna peste grisul din tava dupa ce se indeparteaza folia. Se niveleaza frumos.
Se da tava la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru cca 35-45 de minute. Cand incepe sa devine aurie pe margini, se stinge cuptorul si se lasa 5 minute apoi se scoate din cuptor.
Se lasa sa se raceasca complet. Cu un cutit se trece pe marginea prajiturii pentru a se desprinde cu usurinta de inelul tavii dupa care se indeparteaza inelul reglabil. Se stropeste cu sirop de afine, se portioneaza si se serveste.
Pofta buna!
1
Se poate prepara simpla, fara adaos de fructe.
2
Daca o preferati mai dulce, mai adaugati zahar.
3
Se poate servi pudrata cu zahar farin deasupra.