Desert prajitura festiva cu ciocolata si vanilie

de Gherca Daniela in Prajituri, 23 Apr 2020 | 4684 vizualizari

 

O prajitura cu un gust demential dintre ciocolata si vanilie, blatul insiropat atat cat trebuie, nu foarte dulce si super delicioasa!:x

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 5 oua mici
  • 1 praf de sare
  • 160 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • esenta de vanilie
  • esenta de rom
  • 80 ml ulei
  • 100 ml lapte
  • 200 g faina
  • 1 plic praf de copt
  • 50 g cacao
  • Sirop:
  • apa
  • esenta de vanilie
  • zahar dupa gust
  • Pentru mousse-ul de ciocolata:
  • 170 g ciocolata cu lapte
  • 100 ml lapte
  • 2 foi de gelatina
  • 200 ml frisca lichida
  • 1 lingura zahar pudra vanilat
  • Pentru crema de vanilie:
  • 400 ml lapte
  • 1 plic budinca de vanilie
  • 3 linguri zahar
  • esenta de vanilie
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 1 lingura de zahar pudra vanilat
  • Decor: ciocolata rasa
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura festiva cu ciocolata si vanilie:

Pentru blat:

      Separam ouale. Albusurile le batem spuma cu sarea si zaharul pana devin lucioase, adaugam si galbenusurile unul cate unul si mixam pana le incorporam in compozitie.
    Punem zaharul vanilat, esenta de vanilie si rom, dupa gust, amestecam putin, pe urma adaugam uleiul si laptele, iar la sfarsit faina amestecata cu praful de copt si cacaoa.
   Intr-o tava de dimensiunea 32-35cm pe care o tapetam cu hartie de copt turnam compozitie obtinuta, nivelam frumos, apoi dam tava la cuptor pentru cca.30-35 minute sau facem testul cu scobitoarea.
   Cand este gata, lasam sa se raceasca complet, apoi il taiem in 2 pe orizontala.

Pentru sirop: Incalzim apa cu zaharul si esenta de vanilie pana da un clocot, apoi lasam la racit.
Cantitatile sunt dupa preferinte, cat de insiropat sau nu, sa fie blatul!!!

Pentru mousse-ul de ciocolata cu lapte:
     Punem foile de gelatina la hidratat in apa rece.
     Ciocolata o topim impreuna cu laptele, adaugam foile de gelatina si lasam sa ajunga la temperatura camerei.
    Mixam smantana pentru frisca cu zaharul pudra pana devine ferma, apoi o amestecam cu ciocolata si omogenizam.

Pentru crema de vanilie:
      Intr-un ibric marisor, punem pe foc laptele impreuna cu plicul de budinca, zaharul si putina esenta de vanilie. Amestecam continuu, pana cand incepe sa se ingroase. Oprim focul si lasam sa se raceasca complet, amestecand din cand in cand pentru a nu se forma o crusta deasupra.
   Mixam frisca lichida impreuna cu zaharul pudra pana devine ferma, apoi o amestecam cu budinca de vanilie racita, iar in final obtinem o crema de vanilie pufoasa si usor de intins.

Asamblare:
       In tava in care am copt blatul, am asezat aceeasi hartie de copt dar intoarsa invers (economie :))  ) deoarece nu am tava cu peretii detasabili in forma dreptunghiulara si asa mai inventam si alceva :D.
     Punem prima foaie de blat, insiropam bine, asezam mousse-ul de ciocolata si dam la rece pana se intareste crema. (Ca nota: Acum este momentul sa ne ocupam de crema de vanilie)!!!
    Dupa ce crema s-a intarit, asezam si cealalta foaie de blat, iar acum...ATENTIE...asezam un tocator peste blat, intoarcem prajitura invers, scoatem tava si hartia de copt, inlocuim cu un platou si rasturnam din nou prajitura cu fata in sus, dar conteaza ca am scos-o din tava ;).
Aceasta operatiune trebuie sa fie foarte rapida pentru a nu lasa greutate prea mare pe mousse ;)
     Insiropam si foaia a doua, apoi intindem crema de vanilie, nivelam frumos, iar la final decoram cu ciocolata data pe razatoare.
      O super bunatate de prajitura!!!

TIPS-URI

1

Puteti monta prajitura direct in tava daca este pentru familie si nu pentru musafiri, dar asta inseamna sa eliminati hartia de copt!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura festiva cu ciocolata si vanilie" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Somon la cuptor în stil asiatic - Rețeta perfectă pentru revelion

ieri la 10:30

Cozonac cu smantana - Reteta pentru un aluat perfect

pe 24.12 la 20:10

Ouă umplute - Aperitivul delicios și ușor de preparat

pe 24.12 la 11:20

Fursecuri ștampilate - Desertul delicios și rapid

pe 23.12 la 18:14

Sărățele fragede și gustoase - Gustarea delicioasă și rapidă

pe 23.12 la 12:28

TOP
utilizatori

oanapl

1117 puncte

 Merisor

1100 puncte

MotanLaOale

1042 puncte

Mitinita

1000 puncte

Rocsi

321 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura cu piscoturi, iaurt si mandarine