Desert prajitura cu piscoturi de cacao in crema

de Merisor in Prajituri, 6 Ian 2020 | 10292 vizualizari

 

Pentru că îmi plac, în mod deosebit, rețetele de prăjituri cu multe straturi, cu o armonie de gusturi și culori, mi-am sporit colecția de pe blog cu acest gen de rețete, cu rețeta Prăjitura cu pișcoturi de cacao în cremă.
Face parte și din categoria rețetelor de prăjituri cu pișcoturi, o categorie care a prins contur, pentru că pișcoturile suplinesc blaturile, sau foile de prăjituri.
Și în plus, reduc timpul de preparare ceea ce e un mare avantaj.

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat(37,5/42 cm):
  • 8 albușuri
  • 125 g zahăr
  • 50 g făină
  • 50 g nucă măcinată
  • 25 g pesmet
  • 1 praf de sare
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 200 g nucă tăiată grosier
  • Pentru glazura de ciocolată:
  • 200 ml frișcă lichidă, neîndulcită
  • 200 g ciocolată cu lapte
  • 200 g ciocolată amăruie
  • 2 lingurițe esență de mentă
  • Pentru cremă:
  • 8 gălbenușuri
  • 200 g zahăr
  • 1500 ml lapte
  • 250 g unt cu 82% grăsime
  • 250 g mascarpone
  • 1/4 linguriță sare
  • 100 g amidon
  • 50 g făină
  • zeama de la 2 lămâi
  • 2 lingurițe esență de lămâie
  • 39 pișcoturi de cacao
  • 300 ml cafea fiartă și ușor îndulcită
  • 2 lingurițe lichior amaretto
  • 50 g ciocolată duo pentru decor
Portii: 24
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura cu piscoturi de cacao in crema:

Pregătim blatul. Pornim cuptorul la 180 de grade C. Presărăm sare peste albușuri și le mixăm până devin spumoase. Adăugăm, treptat, zahărul, pe care eu îl macin și îl transform în spumă și mixăm în continuare, până bezeaua devine foarte fermă. Amestecăm nuca măcinată fin cu pesmetul și făina, apoi încorporăm amestecul, treptat, în bezeaua de albușuri. Adăugăm și esența și omogenizăm compoziția. Tapetăm tava cu hârtie de copt și întindem pe toată suprafața ei, nuca tăiată grosier. Peste nucă, întindem cu grijă compoziția blatului de albușuri cu nucă. Coacem blatul pentru 15-20 de minute, la 180 de grade, apoi îl lăsăm să se tempereze în tavă. Apoi îl răsturnăm și îl așezăm din nou în tavă, așa încât stratul de nucă să fie deasupra. Blatul nu va fi foarte înalt, este mai degrabă o foaie de aproximativ 5-6 mm.

Pentru glazură, punem frișca lichidă într-un vas, la foc încet și o lăsăm până aproape de punctul de fierbere. Stingem focul, adăugăm ciocolata ruptă în bucăți mici peste frișca încălzită și amestecăm intens până se topește. Adăugăm și esența de mentă și omogenizăm glazura. Întindem, rapid și uniform, glazura de ciocolată cu aromă de mentă peste blatul de albușuri cu nucă. Dăm blatul la rece pentru a se întări glazura.

Pentru cremă, într-un vas cu pereți dubli amestecăm gălbenușurile cu sarea și zahărul, apoi le diluăm cu puțin lapte rece. Adăugăm amidonul amestecat cu făina și omogenizăm. Mai diluăm amestecul cu puțin lapte rece. Restul de lapte îl punem la fiert, iar când atinge punctul de fierbere, îl adăugăm, treptat și amestecând intens, peste compoziția de gălbenușuri. Punem vasul la foc mediu și fierbem crema amestecând continuu, până se îngroașă ca o budincă. Stingem focul, adăugăm esența și untul tăiat în cuburi și amestecăm până când untul se topește și se încorporează perfect în cremă. Mie îmi plac cremele mai mult cu aspect de budincă, pentru că stau mai ferme între straturi, dar se poate adăuga untul după ce crema s-a răcit. Lăsăm crema să se răcească definitiv, apoi o mixăm împreună cu mascarponele să devină mai aerată și îi potrivim gustul cu zeamă de lămâie. Întindem jumătate din crema de lămâie peste glazura de ciocolată și o nivelăm. Așezăm pișcoturile deasupra, după ce le-am trecut pentru o fracțiune de secundă prin cafeaua amestecată cu amaretto. Cafeaua se prepară după gustul fiecăruia. Eu am pus 2 lingurițe de cafea la 350 ml apă fiartă și 1 linguriță de zahăr. Peste pișcoturi, întindem restul de cremă și radem ciocolata deasupra. Dăm prăjitura la rece pentru cel puțin o oră, pentru a se așeza bine straturile și a se porționa frumos. Bineînțeles că putem tăia din margini, pentru că pofta este mare, mai ales pentru că aromele inundă casa. :)

Este ușor complexă rețeta Prăjitura Deliciu cu pișcoturi de cacao în cremă, dar merită tot efortul! Aromele le poate alege fiecare, după gust. Să vă fie de folos!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu piscoturi de cacao in crema" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Deliciu cu ciocolata