Blat: Pune intr-un bol albusurile si mixeaza-le spuma impreuna cu un varf cutit sare. Adauga treptat zaharul si mixeaza pana e diluat complet, compozitia formeaza tepi la atingere si se tine de paletele mixerului. Adauga apoi galbenusurile, faina cernuta si nuca macinata. Omogenizeaza amestecand usor, de jos in sus. Pune intr-o tava hartie pentru copt. Luati compozitia lingura cu lingura, o puneti in tava si nivelati frumos. Dati tava in cuptorul preincalzit si coaceti blatul la foc mic spre mediu pana prinde o culoare aurie la suprafata si trece testul cu scobitoarea.
Crema de ness: Mixeaza untul spuma. Intr-un vas cu fund dublu pune galbenusurile, ness-ul, zaharul si faina si omogenizeaza. Adauga, putin cate putin, laptele si omogenizeaza. Pune vasul pe foc, la foc mediu si lasa la fiert, amestecand continuu, pana ce compozitia se ingroasa si devine ca o smantana legata. Nu va speriati cand incepe sa capete aspect de cocoloase, amestecati energic in continuare, pe foc, si se va omogeniza frumos. Pune vasul intr-un alt vas in care ai pus apa rece si amesteca usor pana se raceste budinca. Cand s-a racit complet adauga untul si mixeaza totul pana la omogenizarea completa.
Frisca: Pune intr-un bol frisca, smantana, zaharul si zaharul vanilat si mixeaza pana obtii o compozitie cu textura ferma, legata.
Asamblare: Taie in doua, pe orizontala, blatul cu nuca. Asaza o foaie de blat, intinde jumatate din crema de ness, niveleaza frumos, intinde jumatate din cantitatea de frisca si niveleaza iar.
Asaza deasupra a doua felie de blat si procedeaza la fel cu restul de crema si frisca.
Deasupra presara nuca prajita, nuca macinata sau nuci caramelizate, tocate.
Eu am pus prima varianta si s-a completat perfect cu dulceata prajiturii.
Lasa la frigider cateva ore, apoi portioneaza prajitura.
1
Va dau un pont pentru a aseza usor hartia pentru copt in tava. Umeziti-va usor mainile cu apa si luati bucata de hartie pregatita pentru asezat in tava si o strangeti in maini formand un „botz” :)) apoi o desfaceti si o asezati in tava.