”Coconut Dream” este o prăjitură cu adevărat de vis (mai ales pentru cei cărora le place nuca de cocos), ușor de preparat, foarte aromată, plăcută și aspectuoasă. Față de rețeta pe care o am de mult timp, am adus în plus doar câteva picături de esență, am redus cantitatea de cacao și de lapte din blat, am mai adăugat puțin unt la cremă și am pus ordine în etapele procesului tehnologic. În plus, am înlocuit frișca lichidă cu smântână grasă, naturală. Mi se pare că abia așa este foarte bine...
Am făcut/montat prăjitura într-o tavă de 22/30 cm.
Nu am socotit ca timp de preparare perioada în care prăjitura a stat la rece, înainte de a fi tăiată.
Se mixează untul cu zahărul și se adaugă apoi: albușurile mixate spumă, gălbenușurile (unul câte unul), laptele, făina amestecată cu praful de copt, esența de rom și cacaua. Compoziția rezultată se toarnă în tava de copt, unsă bine cu unt în prealabil și se dă la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, pentru aproximativ 20 de minute. Când blatul este gata, se scoate tava din cuptor și se lasă puțin în așteptare, până ce va fi gata crema de cocos.
Cât blatul stă în cuptor, se face crema de cocos. Se mixează zahărul cu untul și se adaugă treptat laptele călduț. Când zahărul s-a dizolvat se dă cratița pe foc și se adaugă pe rând, amestecând întruna, cele trei linguri de gris și când compoziția se încălzește, se încorporează treptat și nuca de cocos. Se amestecă întruna, până când crema se îngroașă și are tendința să se prindă de fundul vasului. Atunci se ia crema de pe foc și se toarnă fierbinte peste blatul scos din cuptor și lăsat în tava în care s-a copt.
Se nivelează stratul de cremă de cocos și se lasă puțin la răcit, până va fi gata glazura de ciocolată.
Pentru glazură, se mărunțește ciocolata, se adaugă 10 linguri de frișcă lichidă (smântână) și se topește la bain-marie. Când ciocolata s-a topit și s-a uniformizat, se toarnă în tavă, peste stratul de cremă de cocos. Se nivelează și se lasă 3-4 minute la răcit, după care se presară nucă de cocos.
Prăjitura se lasă la rece, eventual până a doua zi, când se porționează.
Se păstrează la rece, până la epuizare.
1
Scoateți din timp untul din frigider, pentru a fi moale și ușor de prelucrat.
2
Nu suplimentați cantitatea de ouă, pentru că blatul nu trebuie să fie mai înalt.
3
Nu scoateți blatul din tavă, după ce s-a copt. Prăjitura se va monta tot în tavă, peste blat.
4
Pentru cremă, încorporați treptat ingredientele solide, amestecând întruna, ca să nu se formeze cocoloașe.
5
Când crema s-a îngroșat și are tendința de a se prinde de fundul vasului, luați-o de pe foc și turnați-o fierbinte peste blat.
6
Pentru glazură, puteți folosi smântână grasă, naturală, în loc de frișcă lichidă.
7
Puteți folosi orice fel de ciocolată vă place, dar este de preferat cea cu lapte, pentru că este mai dulce (nici blatul, nici crema nu sunt prea dulci).
8
Pentru decor se pot folosi nuci, sau alune sfărâmate bucățele.
9
Dacă doriți ca stratul de glazură să fie mai înalt, suplimentați cantitatea de ciocolată, sau faceți prăjitura într-o formă mai mică.