Pentru aluat:
Umplutura:
Punem faina intr-un vas incapator, formand in centru o gropita in care presaram un praf de sare. Adaugam otetul si 2-3 linguri cu ulei.
Incepem sa adaugam apa rece, putin cate putin, incepand si framantatul.
Obtinem o coca potrivit de tare dar pufoasa, pe care o impartim in 4-6 bucati pe care le intindem cu sucitorul/facaletul pe masa infainata, pana obtinem foi foarte subtiri.
Pentru umplutura am folosit mere deja pregatite pentru iarna (rase si calite cu zahar si scortisoara, apoi puse la borcan si sterilizate), dar puteti folosi mere proaspat rase presarate cu putin pesmet, zahar si scortisoara.
Stropim cu ulei foile de aluat si asezam un strat de mere rase pe jumatate din foaie, apoi rulam. Sulurile obtinute le asezam in tava unsa cu ulei.
Taiem cu cutitul sulurile din tava, formand astfel feliile de placinta si ungem bucatile cu ulei, folosindu-ne de o pensula.
Dam tava la cuptor 45-50 minute, apoi scoatem placinta si o pudram cu zahar.
Se poate servi si nepudrata daca merele sunt suficient de dulci.
1
Din cantitatile date mi-au iesit doua tavi cu placinta.
2
Aluatul va fi mai fraged folosind apa rece si nu incalzita.
3
Cantitatea de faina poate varia in functie de cantitatea de apa si calitatea fainii folosite.