Foarte bună această plăcintă, neașteptat de bine s-au combinat gutuile cu dovleacul, nu m-am așteptat să ne placă atât de mult!
Mai întâi, lăsăm aluatul foietaj la dezghețat, la temperatura camerei.
Curățăm dovleacul și îl tocăm într-un chopper sau robot, dar nu foarte mărunt.
Curățăm gutuile și, asemeni dovleacului, le tocăm, apoi le stropim cu zeamă de lămâie să nu oxideze prea rău.
Eu pun zeama de lămâie într-o sticluță cu pulverizator, înainte de a mă apuca de lucru, apoi, imediat le stropesc.
Amestecăm, într-un vas cu pereți dubli, dovleacul și gutuile și presărăm 3-4 linguri de zahăr.
Puneți zahăr după gust, noi preferăm deserturile mai puțin dulci.
Punem vasul cu ingredientele, amestecate bine, la foc mediu și amestecăm intens până se pătrund bucățile de dovleac și cele de gutui și se formează puțin sirop.
Adăugăm spre final și scorțișoara și lăsăm amestecul pentru umplutură la temperat pentru 10-15 minute.
Nu trebuie să fie răcit definitiv, dar nici fierbinte să nu fie, înainte de a-l folosi.
Nu uităm să preîncălzim cuptorul pentru 12-15 minute, la 180 de grade.
Întindem aluatul foietaj pe folia cu care este acoperit și tăiem din el cam 1/3.
Partea de 2/3 din aluat o întindem la baza tăvii de copt, unsă cu ulei și tapetată cu făină.
Întindem compoziția de dovleac cu gutui peste foaia de aluat.
Foaia de aluat oprită o decupăm cu un decupator special, care formează un grilaj frumos.
Trasăm, practic, cu decupatorul, linii peste foaia de aluat, apoi tragem de marginile aluatului și rezultă acel frumos grilaj.
Transferăm grilajul peste umplutură și avem grijă să introducem marginile pe sub umplutură, să nu se retragă în timpul coacerii.
Dăm tava la cuptor pentru 25-30 de minute, până când grilajul de deasupra plăcintei cu dovleac și gutui este bine rumenit.
Lăsăm, apoi, plăcinta combinată cu dovleac și gutui să se tempereze, o pudrăm cu zahăr și o porționăm.
O servim cu poftă alături de cei dragi, simplă, sau lângă un ceai aronat, o cafea sau o cană cu lapte.
Să vă fie de folos!