De data asta i-am umplut, ca-mi place tare mult nuca fiarta-n lapte. N-am facut multi, dar i-am facut babani.
Aluat : Intr-un ibric am pus laptele, untul si zaharul si l-am pus pe foc sa se incalzeasca, nu trebuie sa fie fierbinte. Am tras de pe foc cand untul sa topit, am adaugat drojdia, cele 2 oua, esenta de vanilie si coaja de lamaie, am omogenizat bine. Am cernut 400 g de faina intr-un castron,am adaugat sarea si apoi am turnat amestecul din ibric. Am pus la mixer paletele in forma de spirala si am mixat cca 20 min, apoi am adaugat restul 250 g faina , am incorporat-o bine si am mixat cca 20 min. Am uns un castron cu ulei, am transferat aluatul in el, l-am acoperit cu folie alimentara si l-am lasat sa creasca pana ce si-a dublat volumul.
Crema: Intr-un ibric am pus laptele, zaharul, nuca si stafidele si am pus pe foc. Am amestecat continuu pana ce nuca a absorbit tot laptele, apoi am adaugat esenta de vanilie si coaja de lamaie. Am lasat sa se raceasca bine.
Dupa ce aluatul a crescut l-am impartit in 8 parti aproximativ egale, cca 158 g pe buc. Am intins pe lungime mai mult, fiecare bucata, am pus umplutura, cca 50 g, am rulat strans,am rasucit apoi am unit capetele si am format un opt. Am procedat la fel pana am terminat aluatul, am acoperit mucenicii cu folie alimentarasi am lasat sa mai creasca cac 15 min. Am asezat mucenicii in tava tapetata, i-am uns cu ou si am bagat tava la cuptorul preincalzit la 180 grade. Cand au inceput sa se rumeneasca frumos i-am scos din cuptor, i-am lasat cca 10 min sa se tempereze, i-am uns cu miere si am presarat nuca macinata.Sa aveti pofta !