Mama lui Merisor, bunica sotului meu, ne rasfata adesea cu aceste gogosi cu ingrediente simple si putine. Ea le face mai mari, insa eu le-am preferat micute.
Si pentru ca mama a tinut astazi post, am zis sa o rasfat si eu cu gogosile bunicii, asa ca am dat o fuga la Merisor pe pagina ca sa iau reteta. Am facut-o insa pe jumatate si mi-au iesit 14 gogosi. Multumesc, Merisor!
*Pentru a scurta timpul de asteptare, pentru ca uneri este frig in bucatarie sau pentru a nu face caldura in exces in bucatarie (vara, de exemplu), eu incalzesc cuptorul, apoi il opresc si bag aluaturile preparate cu drojdie in el pentru ca acestea sa creasca mai repede si sa aiba caldura necesara.
Se prepara mai intai maiaua: se pune apa la incalzit. Intr-un castron se pun drojdia si zaharul si se amesteca pana cand se topeste drojdia. Se cern si se adauga 100 g de faina in castron si circa 100 ml apa calda. Se amesteca totul. Se acopera castronul cu o folie, apoi cu un prosop si se lasa sa creasca circa 10-15 minute la loc cald.
Dupa ce maiaua a crescut, se cerne peste ea restul de faina. Se reincalzeste restul de apa impreuna cu un praf de sare si se toarna peste compozitia din castron. Se amesteca totul cu o lingura de lemn si se presara putina faina pe deasupra. Se acopera din nou castronul cu o folie, apoi cu un prosop si se lasa sa creasca aluatul circa 30 de minute.
Dupa ce aluatul a crescut, se pune ulei intr-un wok sau intr-un tuci si se lasa sa se incinga bine. Se formeaza, pe rand, gogosile cu mainile umezite cu apa si se scufunda in baia de ulei. Se prajesc pe ambele parti la foc potrivit. Se scot pe un servetel absorbant, apoi se dau fierbinti prin zaharul pudra.
1
Pentru a scurta timpul de asteptare, pentru ca uneori este frig in bucatarie sau pentru a nu face caldura in exces in bucatarie (vara, de exemplu), eu incalzesc cuptorul, apoi il opresc si bag aluaturile preparate cu drojdie in el pentru ca acestea sa creasca mai repede si sa aiba caldura necesara.