Gogosile sunt indragite de multi pofticiosi, in special de catre copii, asa ca de data aceasta am pregatit varianta la cuptor si glazurate cu ciocolata.
Va recomand cu toata inima sa incercati si sa le savurati cu pofta.
Pregatim ingredientele si le lasam o ora la temperatura camerei. Într-un vas, se pune la încălzit smântâna dulce, se adaugă ciocolata tăiată bucăți și se amestecă până la omogenizare, apoi se dă deoparte și se lasă să se tempereze.
Drojdia se amestecă cu o lingură de zahăr, puțină apă caldă. Se lasă până se umflă ușor.
Într-un castron, se cerne făina impreuna cu un praf de sare și unul de bicarbonat.
Se face un locaș în mijlocul făinii, se adaugă drojdia activată, ouăle, încă o lingură cu zahăr brut, laptele cald. Se amestecă la început cu o lingură de lemn, apoi se frământă cu mână. Spre final, se adaugă câte puțin ulei și se frământă până devine elastic și nelipicios. Notă: Dacă preferați un aluat mai dulce, suplimentați cantitatea de zahăr. Eu nu am folosit mult zahăr fiindcă le-am glazurat cu ciocolată dulce sau miere și au ieșit destul de dulci per ansamblu. Aluatul se acoperă cu un ștergar curat și se lasă la dospit o oră, preferabil într-un loc călduț, ferit de curenți.
Se pregătește o tavă de copt, se așază o foaie de copt.
Odată crescut aluatul, se pune pe blatul de lucru înfăinat ușor. Se porționează în două jumătăți, se întinde în strat egal, gros de 2-3 cm și se decupează forme după alegerea fiecăruia. Gogoșile se transferă în tava de copt, la distanță de 3-4 cm una de alta, se mai lasă 15-20 min la crescut.
Se încălzește cuptorul la 180 grade C. Tăvile cu gogoși se pot așeza pe aragaz cât timp se preincalzeste cuptorul. După ce au crescut în tavă, se pun la copt, aproximativ 20 minute. Nu trebuie rumenite foarte mult, fiindcă vrem să rămână pufoase și urmează să fie glazurate cu ciocolată sau miere.
Separat, se pregătește o cană cu apă fierbinte și o pensulă pentru uns. Pont: Odată coapte gogoșile, se scot din cuptor, se ung cu apă fierbinte, se acoperă cu un ștergar curat și se lasă să se tempereze. Astfel, vor deveni moi și pufoase și cu coajă moale. După ce s-au răcit, se glazurează cu ciocolată, se așază pe un grătar de bucătărie și se garnisesc cu fulgi de cioco, bombonele, etc. Se pot unge cu miere și scorțișoară. Sunt minunate!
Se depozitează într-o caserolă de plastic cu capac, astfel vor rămâne moi.
Să vă fie de folos varianta mea de gogoși glazurate cu ciocolată!
1
Odată coapte gogoșile, se scot din cuptor, se ung cu apă fierbinte, se acoperă cu un ștergar curat și se lasă să se tempereze. Astfel, vor deveni moi și pufoase și cu coajă moale.