Desert galuste de aur (Arany galuska)

de Criss in Prajituri, 22 Mar 2020 | 4494 vizualizari

 

  Mi s-a facut dor de bunica si de deserturile ei simple dar atat de rafinate. Azi, galuste de aur cu crema de vanilie. Ea  ne facea frecvent galuste de aur, ceva mai simple si pe atunci nici nu prea imi placeau. Galuste de aur sau Arany galuska este un desert traditional maghiar si se refera la bile din aluat dospit, rulate prin unt topit si apoi printr-un amestec de nuca macinata amestecata cu zahar. Eu am rumenit nucile in tigaie, le-am curatat de coaja si te-am tocat grosier, am adaugat un sos/crema de vanilie si a iesit ceva (aproape) demn de chefi la cutite. :)

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente aluat:
  • 450 g faina 
  • 20 g drojdie proaspata 
  • 120 g zahar 
  • 2 galbenusuri 
  • 50 ml ulei 
  • 250 ml lapte caldut 
  • 2 plicuri zahar vanilat 
  • coaja rasa de la o lamaie 
  • un praf de sare
  • Topping: 
  • 130 g nuca prajita si tocata grosier 
  • 100 g zahar 
  • 100 g unt topit
  • Crema de vanilie 
  • 2 galbenusuri 
  • 2 linguri zahar 
  • 1 plic zahar vanilat 
  • 1 lingurita esenta de vanilie 
  • 1 lingura cu varf faina 
  • 600 ml lapte
Portii: 6
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert galuste de aur (Arany galuska):

Eu din nou am facut aluatul la masina de paine. Dar daca nu aveti masina de paine, framantati cu robotul sau cu mana, exact ca si un aluat pentru cozonac/gogosi/placinte. Pana acum cu criza aceasta de drojdie, am folosit doar drojdie uscata la pliculete pentru toate aluaturile facute la masina de paine, dar acum am doar drojdie proaspata. E la fel de buna si aceea si aluatul iese perfect .
Mai intai, in laptele caldut adaugam o lingurita de zahar si cele 20 grame de drojdie, amestecam si acoperim colul cu un prosop. Lasam 10 minute, pana cand drojdia incepe sa se umfle si la suprafata se formeaza o multime de bule. 
Asadar, se introduc in cuva masinii de paine ingredientele in aceasta ordine: zaharul, uleiul, galbenusurile de ou, zaharul vanilat, coaja de lamaie, faina si in final laptele cu drojdia. Se seteaza masina de paine pe programul dough (framantare si dospire) si o lasam sa-si faca treaba. Dupa o ora si jumatate, aluatul e gata.
Intre timp pregatim ingredientele pentru topping.
Nucile le-am pus intr-o tigaie antiaderenta si le-am prajit putin, apoi le-am curatat de pielita. Le-am tocat grosier si le-am amestecat cu zaharul. Separat, am topit untul.
Aluatul se imparte in doua bucati, pentru a putea lucra mai usor cu el. Din fiecare bucata vom face cate un sul, pe care il taiem in bucati cam de doua degete grosime. Din fiecare sul vom obtine 12 bucati, in total 24 bucati cat de cat egale. Luam fiecare bucatica de aluat, o dam prin unt topit, apoi prin amestecul de nuci cu zahar si o asezam intr-o tava (20/30) tapetata cu hartie de copt. Acoperim tava cu un prosop si lasam galustele sa mai dospeasca 20 minute. Apoi introducem tava in cuptorul preincalzit, pe treapta a doua si coacem galustele 40 minute, pana devin aurii.
Intre timp preparam crema de vanilie. Crema nu trebuie sa fie groasa, mai degraba trebuie sa fie ca un sos, ca o smantana mai groasa.
Amestecam galbenusurile cu zaharul, faina, zaharul vanilat si esenta de vanilie si adaugam treptat laptele cald. Amestecam, avand grija sa nu se formeze cocoloase si fierbem crema la foc mic, amestecand in continuu. Cand e gata, luam vasul de pe foc si acoperim crema cu folie alimentara. Lasam crema sa se raceasca, apoi servim galustele aurii cu crema de vanilie. Un adevarat rasfat.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert galuste de aur (Arany galuska)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (17)

Rocsi 1

25.03.2020, 20:01

Chiar mi se pare o reteta interesanta si delicioasa!

Criss 1

27.03.2020, 13:23

dantes 1

29.03.2020, 11:52

Bune!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cozonac cu smantana - Reteta pentru un aluat perfect

pe 24.12 la 20:10

Ouă umplute - Aperitivul delicios și ușor de preparat

pe 24.12 la 11:20

Fursecuri ștampilate - Desertul delicios și rapid

pe 23.12 la 18:14

Sărățele fragede și gustoase - Gustarea delicioasă și rapidă

pe 23.12 la 12:28

TOP
utilizatori

oanapl

1117 puncte

 Merisor

1100 puncte

MotanLaOale

1042 puncte

Mitinita

1000 puncte

Rocsi

321 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu ciocolata, visine si bilute de cocos