O reteta pe care mama mea o pregatea la Cantina Evreilor din Cluj unde a muncit peste 20 de ani. Va recomand bunatatea aceasta mai ales acum in zilele reci si mohorate pentru a va rasfata papilele gustative.
Se pune drojdia in lapte caldut si putin zahar si se lasa sa se activeze.
Cernem faina si facem la mijloc o adancitura unde punem drojdia inflorita, galbenusurile, zaharul, smantana, coaja de lamaie si zaharul vanilat.
Incepem sa framantam adaugand din cand in cand ulei caldut.
Cand se desprinde aluatul de mana se acopera cu un servet curat si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.
Intindem o foaie nu prea groasa si impartim aluatul in patrate de marimea dorita, iar in fiecare patratel punem o lingurita de gem sau nuca si le adunam in cele patru colturi, apoi le trecem prin nuca macinata amestecata cu zahar.
Tapetam o tava cu hartie de copt si asezam galustele in tava unde le lasam 15 minute la crescut.
Incalzim cuptorul la 180 de grade si introducem tava pentru aproximativ 30 de minute.
Cand sunt rumenite frumos se scoate tava si se lasa putin la racit. Se servesc calde sau reci.
Pofta buna!
1
Se pot umple cu rahat, gemul preferat sau nuca macinata amestecata cu zahar, dulceata amestecata cu nuca macinata.