Flan cu prune uscate sau Far Breton este un desert frantuzesc tipic al regiunii Bretagna.
Seamana cu prajitura clafoutis, de aceea se poate face cu visine, cirese, caise sau cu prune proaspete.
Cea mai cunoscuta este varianta cu prune uscate dar trebuie amintit ca la origine reteta era simpla fara fructe. Continea numai: oua, zahar, faina si lapte. Era deci un desert ieftin in care s-a adaugat apoi fructe uscate ( prune sau stafide ) si rom.
Va propun o varianta de lux, inspirata de la reteta celebrului patisier francez Christophe Michalak.
https://blogulluicatalina.blogspot.com/2017/11/flan-cu-prune-uscate-sau-far-breton.html
Pentru flan:
O seara inainte: Taiati prunele in 4.
Puneti apa la fiert, adaugati ceaiul si infuzati-l timp de 3 minute.
Turnati-l fierbinte peste prunele taiate si lasati sa se macereze peste noapte.
Dimineata scurgeti prunele si dati deoparte.
Incalziti cuptorul la 180°C.
Ungeti bine cu unt un vas pentru cuptor (20/30 cm).
Puneti un pic de zahar si imprastiati-l pe toata suprafata.
Cu un prosop de hartie curatati marginile vasului spre bord.
Asezati pe fund prunele (pastrati cateva pentru decorul final).
Turnati laptele rece intr-o oala adanca. Taiati pastaia de vanilie in lungime si recuperati miezul cu un cutit.
Puneti pastaia curata si miezul recuperat in laptele rece.
Aduceti la fierbere, luati de pe foc si lasati 10 minute sa se parfumeze bine.
Intre timp frecati ouale cu zaharul, romul si faina - la robot.
Turnati deasupra laptele fierbinte, amestecand in continuu.
Compozitia obtinuta o varsati peste prune.
Dati la cuptor timp de 40 minute.
Scoateti flanul si lasati sa se raceasca.
Decorati cu pastaia de vanilie si cu prunele rezervate.
Taiati in portii. Este bun atat caldut cat si foarte rece.
Se pastreaza la rece.