Pentru blat, se bat albusurile spuma cu un praf de sare, apoi se adauga zeama de lamaie si cate o lingura de zahar, amestecandu-se bine de fiecare data.
Se macina 85-90g de migdale, iar restul se taie cu un cutit, sa ramana bucati mai mari.
Faina si migdalele macinate se incorporeaza incet in spuma de albusuri.
Compozitia se intinde, in strat subtire, intr-o tava cu hartie de copt, iar pe deasupra se presara migdalele taiate.
Se baga in cuptorul preincalzit, la 160 grade, pentru 13-15min.
Blatul se taie dupa forma unde este pus.
Pentru mousse-ul de caramel, se incepe cu sosul.
Intr-o tigaie, se topeste untul, apoi se adauga zaharul brun si se amesteca. Se lasa pe foc cateva minute (amestecandu-se din cand in cand), pana apar bule, apoi se adauga frisca lichida si se lasa pe foc 1-2 minute, amestecandu-se continuu.
Sosul se lasa la racit in alt vas.
Gelatina se hidrateaza, apoi se adauga in frisca batuta.
Crema mascarpone se mixeaza cu zaharul pudra, se adauga sosul de caramel, cate putin, apoi se incorporeaza frisca.
Crema obtinuta se baga 30min la frigider.
Pentru glazura, gelatina se hidrateaza cateva minute. Apa se amesteca pe foc cu zaharul, pana se topeste, apoi se ia de pe foc. Se adauga frisca lichida si ciocolata. Cand se topeste ciocolata, se pune gelatina, apoi colorantul. Se lasa la racit.
Montare: intr-o forma de silicon se pune mai mult de jumatate din mousse, apoi blat, restul de mousse si blat. Se tine in frigider cateva ore, apoi se rastoarna, iar pe deasupra se toarna glazura. Se tine in frigiter, apoi se poate servi.