E sezonul fructelor de padure si trebuie sa profitam de ele pentru ca sunt atat de bune, iar dulceata merge grozav langa papanasi, sau pe o felie de pane cu unt, clatite, etc.
Pentru reteta de dulceata m-am inspirat de pe savoriurbane, dar nu am respectat cantitatea de zahar pentru ca nu ne place asa de dulce.
Se curata afinele de codite si frunzulite folosind manusi de menaj (chirurgicale) daca nu vrem sa ne patam pe maini.
Se umple un lighean incapator cu apa iar afinele se pun intr-o strecuratoare care se scufunda in apa din lighean de 2-3 ori. Se repeta operatiunea de 2 ori apoi se lasa a se scurga bine afinele de apa.
Intr-o oala de inox cu fundul dublu se pune zaharul, apa si zeama de lamaie. Se pune pe foc iute si se amesteca continuu pana se dizolva tot zaharul si sa avem grija sa nu se caramelizeze. Se face proba cu picatura pe o farfurie. Daca aceasta ramane ferma, nu se imprastie inseamna ca siropul este bine legat.
Se adauga afinele si se amesteca cu grija sau se misca oala stanga dreapta pentru a se acoperi fructele cu sirop. Se lasa la foc iute pana incepe sa fiarba. Cand face spuma, aceasta se indeparteaza. Dupa ce a inceput sa fiarba, se reduce focul si se mai lasa pana incepe sa se lege siropul. Se face proba picaturii pe o farfurie. In momentul in care picatura nu se mai imprastie, se stinge focul si se acopera oala cu un prosop de bucatarie bine umezit si stors si se lasa sa se raceasca complet.
Intre timp, se spala borcanele si capacele, se sterilizeaza si cand s-a racit dulceata, se umplu borcanele, se capacesc, apoi se depoziteaza in camara.
Pofta buna!
1
Din aceasta cantitate mi-au iesit 4 borcanele de 280 g.
2
Cantitatea de zahar poate diferi in functie de gusturi.