După ce am postat rețeta cu crema de portocale la pahar, am fost întrebată dacă nu fac și cu clementine. Nu, pentru că au cam același gust, dar asta mi-a dat de gândit... Amintindu-mi cât de mult îmi plac cremele de lămâie în torturi și prăjituri, m-am hotărât să mai fac o cremă, dacă tot nu am închis acest capitol. De această dată, o cremă cu lămâie, dulce-acrișoară, ornată din abundență cu dulceața cea mai dulce, de fragi, în care am folosit ca factor de îngroșare, amidonul alimentar.
Este o rețetă la fel de rapid și ușor de făcut ca aceea cu portocale. Este simplă, fină, dulce-acrișoară și naturală, mult mai bună decât budincile la pungă din magazine.
Din ingredientele de mai jos mi-au ieșit două porții mari de cremă de lămâie, în două cupe mari de înghețată.
Lămâia se spală bine în apă caldă cu bicarbonat de sodiu, se clătește cu apă rece și se șterge cu un șervet curat. Se răzuiește coaja de lămâie (fără partea albă) și se stoarce zeama.
Ouăle se mixează cu praful de sare și cu zahărul tos, se adaugă pe rând: amidonul alimentar, smântâna, coaja rasă de lămâie, laptele și la urmă, zeama de lămâie. Se mixează bine compoziția, fără a insista prea mult, până ce devine omogenă.
Se dă cratița la foc mic și se amestecă întruna, până ce se îngroașă compoziția.
Se lasă compoziția la răcit și se amestecă din când în când, ca să nu se formeze crustă deasupra.
Când compoziția s-a răcit, se toarnă în pahare, pe jumătate, se pune un strat de dulceață (mai dulce, ca să compenseze gustul acrișor al lămâiei), după care se toarnă și restul de cremă.
Se ornează cu ciocolată neagră și albă și cu fructe din dulceață.
Crema la pahar se ține la frigider, până în momentul servirii.
1
Spălați bine lămâia, cu apă caldă și săpun, înainte de răzuire.
2
Dacă nu aveți amidon alimentar, puteți folosi făină albă.
3
Faceți crema la foc mic și amestecați întruna, ca să nu se prindă de fundul cratiței.
4
După ce ați luat crema de pe foc, amestecați-o din când în când, până ce se răcește, ca să nu se formeze crustă deasupra.
5
Dacă păstrați crema câteva ore la frigider, e bine să o acoperiți cu folie alimentară, ca să nu absoarbă alte mirosuri.
6
Păstrați crema la frigider, până la servire.