Rețete românești de suflet.
Mod de preparare pentru aluat:
Intr-un castron se pun drojdia, sarea, zaharul si cam 100 ml lapte dulce, incalzit la temperatura camerei si se omogenizeaza.
Intr-un vas se pune faina,peste faina se adauga drojdia topita,coaja de lamaie,esenta,untul la temperatura camerei,galbenusurile,restul de lapte,smantana si se framanuta aluatul,mai spre final se aduga uleiul si se mai framanta pret de cateva minute,dupa care se pune o folie peste vas si se da vasul la frigider peste noapte,vasul sa fie marisor daca mai creste aluatul sa nu dea pe alaturi.
Mod de preparare pentru umplutura:
Se pun albusurile in bolul de la robot,se adauga zaharul si se mixeaza pana se obtine spuma,se adauga cacao si se continua mixarea pana la incorporare,apoi se opreste mixerul si se adauga nucile macinate,se omogenizeaza cu o paleta.
Mod de preparare pentru cozonaci:
Se imparte aluatul in patru bucati egale,din fiecare bucata de face o foaie rotunda cu ajutorul sucitorului.
Se imparte compozitia in patru cantitati egale.
Se ia a patra parte de compozitie si se intinde pe foaie,se pun bucati de rahat si se ruleaza foaia,se fac patru foi care se impletesc doua cate doua si se pun in tavi in care s-a pus hartie de copt.
Se ung cozonacii cu ou batut,se presoara zahar brun si se dau la cuptorul incalzit pentru circa o ora,se lasa sa se rumeneasca bine.Se taie abia dupa ce se racesc,este bine sa fie bagati in folii de ceolofan dupa racire sa nu se intareasca.Sa aveti pofta si la pofta dragilor!