Sunt asa de mandra ca am reusit sa fac cozonaci! Pentru voi poate este o banalitate, dar pentru mine este o realizare!
Pregatim maiaua din putin lapte caldut, drojdia si 1 lingura de faina. O lasam sa creasca 10 minute. Restul de lapte il incalzim putin impreuna cu zaharul. Intr-un bol cernem faina amestecata cu praful de sare, punem mirodenile, maiaua si amestecam usor. In timp ce framantam adaugam laptele treptat, ouale si la sfarsit uleiul.
Framantam pana nu se mai lipeste de maini. Lasam aluatul langa o sursa de caldura timp de 1 ora sau pana isi dubleaza bine volumul.
Pe masa de lucru am presarat faina, am impartit aluatul in 3 parti si din fiecare parte am facut 2 bile pe care le-am lasat sa mai creasca. Din fiecare am intins cu ajutorul sucitorului cate o foaie pe care am umplut-o cu finetti si cu nuca si am rulat. Am impletit cele 2 rulouri facute si am unit bine la capete ca sa nu iasa umplutura.
Asa am procedat cu fiecare cozonac. Tavile de cozonac le-am tapetat cu hartie de copt. In fiecare tava am asezat cate un cozonac impletit si l-am uns cu ou batut cu cateva linguri de lapte si am presarat zahar deasupra.
Dupa ce am pus cozonacii in tavi si i-am uns i-am mai lasat la crescut 20 de minute. Am incins cuptorul la 180 grade si i-am lasat la copt 35 de minute.
Pofta buna!
1
Putem adauga la cozonac cand preparam aluatul si o lingura de untura.
2
Untura ajuta cozonacul sa ramana proaspat si pufos mult timp.
3
Toate ingredientele pentru prepararea cozonacului trebuie sa fie la temperatura camerei.
4
Ca sa fie pufos, faina trebuie sa fie uscata si aerisita, cernuta.