Bunatati de PASTE !
Baza retetei este preluata de la Rocsi pentru care ii multumesc pentru inspiratie.
Pentru aluat:
Pentru umplutura:
Pentru uns:
Punem faina intr-un bol, facem o gropita in mijloc in care punem drojdia, 3-4 linguri lapte caldut si lasam sa dospeasca 10-15 minute la loc cald si ferit de curent.
Batem ouale, galbenusurile, sarea, zaharul, coaja rasa de lamaie cu mixerul pana se topeste zaharul.
Untul il topim in laptele cald si adaugam incet-incet in compozitia de oua si amestecam cu faina si maiaua framantand bine aluatul.
Acoperim cu un prosop si lasam sa dospeasca pana isi dubleaza volumul.
Cacaua si uleiul le omogenizam bine, aceasta compozitie o vom incorpora intr-o parte de coca pentru a face cozonacul in doua culori.
Luam o bucata din aluatul alb (cam cat o minge de tenis) presaram faina pe masa de lucru pentru a nu se lipi aluatul si intindem in lungime peste care vom pune o alta bucata din aluatul de cacao. Vom presara nuca, rahat si stafide peste el si vom rula. Facem acelasi lucru paralel cu o alta serie de aluat, dupa care il impletim si il vom pune intr-o tava tapetata cu unt si faina. La fel vom proceda si cu restul de aluat. Mie mi-au iesit 2 cozonaci mai maricei si unul mai mic.
Ii punem la loc cald (eu i-am pus deasupra aragazului) si ii vom lasa la crescut pana se umfla bine.
Cuptorul va fi aprins cand se pun cozonacii in forma sau chiar dinainte.
Cand au crescut bine se ung cu ou batut, se presara zahar si mac dupa preferinte.
Se introduc in cuptorul incins la foc mic cca. 20-30 minute. Nu trebuie lasati sa se arda.
Sunt minunati