Cu putina intarziere va aduc cozonacul preparat de Paste, dar cum se apropie Rusaliile, e o ocazie numai buna pentru a-l pregati, eu cu siguranta il voi face din nou pentru ca a fost super bun. :X Doar vazand pozele si mi s-a facut pofta de cozonac. :)))
"Aluaturi de casa"
Pt. aluat:
Pt umplutura:
Aluatul: se prepara maiaua. Se incalzeste 100 ml lapte, se pune 1 lgt zahar si 2 lg faina, apoi drojdia proaspata. Se amesteca bine si se lasa sa dospeasca.
Restul de lapte se incalzeste impreuna cu zaharul pana ce acesta se topeste. Se adauga zaharul vanilat si coaja rasa de lamaie.
In bolul mixerului se pune faina cernuta si sarea. Se toarna maiaua crescuta, galbenusurile batute si se porneste mixerul la viteza mica. Se toarna cate putin din laptele caldut in timp ce se amesteca aluatul. Se mareste viteza si se toarna uleiul putin cate putin pana devine un aluat moale. Se mixeaza timp de 10 minute pana devine un aluat moale, nelipicios si fin. Se opreste mixerul si se lasa aluatul sa dospeasca pana isi dubleaza volumul.
Umplutura: se taie rahatul in cubulete mici si sa fie cat mai colorat.
Nuca macinata impreuna cu zaharul, zaharul vanilat si laptele se pun pe foc mic si se lasa 5 minute. Se ia de pe foc si se adauga esenta de rom si stafidele. Se lasa la racit. Cele 2 albusuri se bat bine cu un praf de sare si zaharul vanilat. Se incorporeaza in crema de nuca bine racita.
Se imparte aluatul in patru parti egale, doua pentru nutella si doua pentru nuca.
Se unge masa cu putin ulei. Se intinde o bucata de aluat in forma dreptunghiulara, cu ajutorul mainilor. Se unge cu nutella si se asaza rahatul din loc in loc. Se procedeaza la fel si cu a doua parte apoi se rasucesc intre ele, cele doua suluri formate. Se asaza in tava tapetata cu hartie de copt.
La fel se procedeaza si cu restul aluatului, doar ca se unge cu nuca si stafide. Se pune in tava si se lasa inca o jumatate de ora sa dospeasca, la loc caldut.
Oul se bate cu laptele si se ung cozonacii cu acest amesteca. Se dau tavile la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru cca 35-40 de minute sau pana este facut si frumos rumenit deasupra.
Pofta buna!
1
Umplutura poate diferi in functie de gusturi.
2
Toate ingredientele sa fie la temperatura camerei.