Desert cozonac cu nuca

de artyandra in Dulciuri, 23 Apr 2017 | 2694 vizualizari

 

De această dată, am ales să fac doi cozonaci, dublănd ingredientele. Au ieșit foarte buni și au trecut foarte repede.

 

INGREDIENTE

Aluat:

  • 500 g făină de cozonac, cernută
  • 150 g zahăr
  • 250 ml lapte călduț
  • 4 gălbenușuri
  • 80 ml ulei + o lingură mare de margarină topită
  • 25 g drojdie
  • esență de vanilie
  • esență de rom
  • coajă sau zeamă de lămâie
  • un praf de sare

Umplutură:

  • 200 g nucă măcinată amestecată cu 10 linguri zahăr
  • un plic zahăr vanilinat
  • 2 lingurițe scorțișoară
  • esență de rom
  • 100 g stafide aurii
Portii: 25
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonac cu nuca:

Într-un bol, se va lăsa drojda pentru dizolvare în 100 ml lapte călduț, o lingură de zahăr și o lingură de făină. Se va lăsa pentru 10 minute, la dospit.

 Se pun toate indregientele într-un bol mare, adăugând drojdia dospită la urmă, apoi se frământă până se leagă compoziția și nu se lipește de mână. 

Aluatul se împarte în două părti egale, se întinde cu sucitorul în formă de foaie.

Se vor amesteca ingredientele uscate pentru umplutură, iar cand este gata, se va separa în două părți egale.

Se adaugă o parte de umplutură pe aluat și se rulează, apoi se dă la o parte. 

Pentru cea de-a doua foaie de aluat, se procedează la fel: se adaugă a doua parte de umplutură și se rulează cozonacul. 

După ce s-au rulat ambele părți, le vom împleti, apoi le vom așeza în tava unsă cu ulei.

Cozonacii se lasă să crească la cald, pentru 30 minute, apoi îi vom unge deasupra cu gălbenuș de ou. Lăsăm să se usuce gălbenușul, apoi vom unge cu albuș de ou. Aspectul va fi unul frumos, va căpăta un aspect de marmură.

 Tava se va introduce în cuptorul preîncălzit și se va coace cozonacul pentru aproximativ o oră.

 Poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac cu nuca" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

Plăcintă creață cu brânză sărată - Gustoasă și ușor de pregătit

pe 01.11 la 09:52

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

3048 puncte

MotanLaOale

1084 puncte

trifadalia

800 puncte

laura_n

410 puncte

Rocsi

315 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Reteta de prajitura Alba ca Zapada