Astazi te voi invata sa pregatesti unul dintre cele mai indragite dulciuri de la noi: cozonacul. De aceasta data voi alege sa nu-l pregatesc cu stafide sau nuci asa cum se obisnuieste, ci voi incerca sa-ti deschid orizontul culinar si catre alte ingrediente ca fructele confiate, cardamonul si ghimbirul, care dupa parerea mea se preteaza de minune aici.
Aluat:
Umplutura:
Pentru uns:
Incalzeste putin cei 350 ml de lapte si dizolva drojdia in acesta. Adauga 2 linguri de faina peste si amesteca pana obtii o compozitie omogena. Pune aceasta maia intr-un castron incapator si las-o la caldura timp de 10 minute.
Cerne restul de faina, adauga sare pe deasupra si amesteca. Cu ajutorul unui mixer, bate cele 3 galbenusuri impreuna cu 250 g de zahar, apa de trandafiri, zaharul vanilat si coaja de lime. Cand compozitia a devenit una albicioasa, adauga si laptele batut, de preferat la temperatura camerei. Amesteca pana ce zaharul s-a dizolvat in totalitate.
Adauga maiaua din lapte, drojdie si putina faina in castronul cu faina cernuta si incorporeaz-o treptat.
Tot treptat adauga si compozitia lichida. Incepe sa framanti adaugand totodata uleiul si untul topit. Daca ti se pare foarte lipicios, adauga putina faina cat sa te ajute sa ai un inceput bun. Pune putina faina pe blatul de lucru si continua sa framanti aluatul timp de 30 de minute pana cand absolut tot uleiul si untul s-au incorporat. Acesta trebuie sa se desprinda de pe mana si sa ai mainile curate.
Presara putina faina pe deasupra si pe dedesupt ca sa nu se lipeasca de castron. Lasa-l sa creasca timp de o ora la caldura, acoperit cu un prosop.
Mai departe pregateste umplutura: bate albusurile cu un praf de sare si putina zeama de lamaie pentru a se intari mai bine. Cand s-a intarit, adauga 50 g de zahar. Amesteca ghimbirul ras, cardamonul si cele 4 lingurite de cacao si incorporeaza albusurile pana obtii o compozitie omogena.
Incalzeste cuptorul la 160-170 de grade. Dupa ce a crescut alautul, imparte-l in 4 pentru ca va trebui sa-l impletesti. Intinde fiecare bucata, unge-o cu cacao si pune fructe confiate pe deasupra. Ruleaza-le pe fiecare in parte si impleteste-le 2 cate 2. Tapeaza apoi 2 tavi cu unt si faina si pune cozonacii in ele. Lasa-i in tava sa mai creasca cca 15-20 de minute (cat sa depaseasca nivelul tavii).
Bate oul cu un tel. Zdrobeste sofranul si adauga-l peste. Amesteca bine si unge cozonacii. Presara fulgii de migdale si zaharul brun pe deasupra si pune-i in cuptor. Lasa-i la copt la 180 de grade timp de 45 de minute pana se rumenesc frumos deasupra. Scoate-i pe un tocator si lasa-i sa se raceasca acoperiti cu un prosop. Nu ii taia imediat pentru ca acestia se vor incruzi.
Pofta buna!