Am fost mereu tentată să fac astfel de clătite ”bronzate”, mai întâi pentru aspectul lor și apoi, după ce le-am savurat, pentru gustul minunat al combinației de compoziție cu cacao, cremă de brânză fină și cireșele confiate. O minunăție...!
Din ingredientele de mai jos am făcut 10 clătite, câte 2/porție.
Se amestecă mai întâi ingredientele solide: făina, sarea, zahărul, cacaua, coaja răzuită de lămâie, zahărul vanilinat și bicarbonatul, după care se încorporează oul (ouăle) și apoi treptat, laptele. Se mixează bine compoziția ca să nu rămână cocoloașe.
Se unge tigaia cu un strat subțire de ulei și apoi se dă la foc mic, până ce se încălzește bine. Atunci se toarnă un polonic de compoziție (de consistența smântânii) și clătitele se prăjesc ușor pe ambele fețe, la foc mic.
Când clătitele sunt gata, se iau cu o paletă și se depun pe o farfurie, până ce se răcoresc.
Între timp se pregătește umplutura: se mixează crema de brânză cu smântâna, zahărul tos și cel vanilinat, până ce acestea din urmă se dizolvă.
Când clătitele s-au răcorit puțin, se ung cu cremă, se pun cireșe confiate și se rulează.
Se servesc simple, sau cu frișcă. Sunt foarte bune, atât călduțe, cât și reci.
1
Ca să nu se formeze cocoloașe, mai întâi se amestecă ingredientele solide și apoi se încorporează treptat oul (ouăle) și laptele.
2
Dacă se adaugă două ouă, este posibil ca clătitele să se întărească ușor, când se răcesc.
3
Cacaua în cantitate mai mare de 1 lingură poate da un gust ușor amărui clătitelor.
4
Înainte de a turna compoziția de clătite, tigaia trebuie să fie încinsă și unsă cu ulei.
5
Clătitele trebuie lăsate să se răcorească ușor, înainte de a fi unse.