Desert clafoutis cu struguri

de RODIMUR in Prajituri, 8 Noi 2018 | 4214 vizualizari

 

Dacă inițial clafoutis (”o clătită mare, cu fructe” după cum o considerau unii) era făcută neapărat cu cireșe, de ceva timp, patisierii inventivi o fac și cu: vișine, afine, mure, mere, pere, struguri...
Această prăjitură a apărut în ținutul Limousin din Franța și se făcea mai ales în provincie, dar între timp s-a răspândit peste tot, în așa fel încât astăzi se găsește chiar și în locațiile renumite și în fapt, în toate meniurile care respectă gusturile clienților.
Din ingredientele de mai jos am făcut ”o clătită mare cu struguri” la cuptor, într-o tavă de dimensiune medie, cu diametrul de 20 cm.
Eu am folosit struguri albi de masă (tămâioasă) foarte buni, dar dacă veți folosi struguri roșii, prăjitura va avea un aspect și mai frumos.

 

INGREDIENTE

  • 300-400 grame de struguri de masă, cu boabe mari
  • 75 grame de zahăr tos fin
  • 100 grame de făină albă
  • 2 ouă
  • 75 ml de lapte dulce
  • 1 plic de vanilie
  • 1 vârf de cuțit de praf de copt
  • 1 vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță de apă de flori de portocal
  • unt pentru uns tava
  • 1 linguriță de zahăr pudră, pentru decor
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert clafoutis cu struguri:

Se aleg boabele mari din ciorchine, se spală și se scurg de apă.

Se unge tava de copt cu unt și se distribuie  uniform în ea, pe toată suprafața, boabele de struguri.

Se amestecă făina cu: sarea, praful de copt, bicarbonatul, vanilia și zahărul. Se adaugă cele două ouă și apoi laptele (rece). Când compoziția este omogenă, se adaugă apa de flori de portocal. Se amestecă bine compoziția, pentru omogenizare și se toarnă în tavă, peste struguri.

Se dă tava la cuptorul preîncălzit în prealabil și se ține, la foc mediu, până ce prăjitura se rumenește.

Când prăjitura s-a rumenit frumos, se scoate din cuptor, se pudrează cu zahăr farin, se porționează și se servește caldă. Este la fel de bună și rece.

TIPS-URI

1

Scurgeți bine boabele de struguri, ca să nu rămână apă pe ele, când le veți pune în tava de copt.

2

Mixați bine compoziția și aveți grijă să nu se formeze cocoloașe.

3

Laptele trebuie să fie rece.

4

Dacă nu aveți apă de flori de portocal, puteți folosi o esență care vă place și pe care o aveți la îndemână.

5

Pudrați prăjitura cu zahăr farin, când este caldă. Astfel, zahărul va adera perfect.

6

Prăjitura este bună, atât caldă, cât și rece.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert clafoutis cu struguri" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (19)

RODIMUR 1

09.11.2018, 22:17

Cătălina, eu am consultat acest link pe care-l precizezi, ( wikipedia) în mai 2017, când am postat rețeta de clafoutis cu vișine. Acolo, de la cuvântul ”flaugnarde” se face trimitere la un alt link de dicționar pe net (https://www.linternaute.fr/dictionnaire/fr/definition/clafoutis/) unde se află următoarea definiție: Clafoutis, nom masculin, ”Gâteau fait d'une pâte et de fruits, notamment des cerises.
Exemple : Clafoutis aux cerises, clafoutis aux abricots, clafoutis aux prunes, etc.” Ei bine, încă de atunci am înțeles că în acea înșiruire, ETC se referă și la struguri... Așa că suntem amândouă, cu cele două rețete de ”Clafoutis aux raisins”, cât se poate de corecte, la lingvistică, și la ”cuisine”!

mihaelar63 1

11.11.2018, 21:55

Un dulce care mi-ar placea

RODIMUR 1

11.11.2018, 22:18

Mă bucur foarte mult, Mihaela!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

ieri la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

Plăcintă creață cu brânză sărată - Gustoasă și ușor de pregătit

pe 01.11 la 09:52

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

3048 puncte

MotanLaOale

1084 puncte

trifadalia

800 puncte

laura_n

410 puncte

Rocsi

315 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura cu foi si crema de lapte cu aroma de lamaie