Un desert rapid, economic și delicios este această ”clătită mare cu fructe” făcută la cuptor (deci dietetic!) și care este originară din ținutul francez Limousin. La început, acest desert se prepara numai cu cireșe, dar de câțiva ani,patisierii francezi au acordat tuturor fructelor statutul de ingrediente. Eu zic că merită să încercați, cu orice fructe aveți la îndemână, dacă vă doriți ceva dulce și ușor de preparat...
Ingredientele sunt suficiente pentru o tavă de dimensiune medie, cu diametrul de 20 cm.
Merele se spală, se descojesc, se curăță de cotoare și se taie sub formă de cubulețe, nu prea mici.
Se unge tava de copt cu unt și se pun cubulețele de mere pe mijlocul ei, iar printre ele se pun stafidele și apoi se presară pudra de scorțișoară.
Separat se prepară compoziția de ”clătite” din: făină albă, ouă, zahăr tos, zahăr vanilinat, lapte, sare extrafină, praf de copt și bicarbonat de sodiu. Se amestecă bine, până ce se dizolvă zahărul și compoziția se omogenizează, după care se toarnă în tava de copt, peste mere, având grijă să le cuprindă bine pe toate.
Se dă tava la cuptor, la foc mediu, până ce preparatul se coace și se rumenește frumos. Atunci se scoate tava din cuptor, se presară deasupra ”clătitei” zahăr pudră amestecat cu zahăr vanilinat și când se răcește complet, se poate porționa și servi.
1
Alegeți mere coapte, dar tari și fără defecte.
2
Amestecați bine compoziția, ca să nu se formeze cocoloașe, iar zahărul să se dizolve.
3
Laptele trebuie să fie rece.
4
Pudrați ”clătita” imediat ce o scoateți din cuptor.