Sarbatoare mare azi, sarbatoare pe care nu o puteam lasa sa treaca fara un desert deosebit.
Si sa vedeti ce a iesit... Nici eclere, nici choux-uri... ceva special, asa, ca la Cluj ...
Dupa succesul pe care l-a avut, cu siguranta se va afla la loc de cinste pe masa de Craciun.
Intr-o craticioara pui apa la fiert impreuna cu uleiul, laptele si sarea. Adaugi faina amestecata cu zaharul . Cand apa fierbe iei craticioara de pe foc si adaugi faina, amestecand energic pana ce compozitia se desprinde cu usurinta de pe craticioara. In acest moment adaugai ouale pe rand, unul cate unul amestecand cu un mixer dupa fiecare, pana se incorporeaza.
Intr-o tava asezi hartie pentru copt si torni compozitia de aluat in strat uniform si dai la cuptor pentru 35 de minute, practic pana cand "coaja" se rumeneste frumos deasupra. Ai grija ca in primele 15 minute sa nu deschizi cuptorul!!!!!!!!!!!!!!!!! In caz contrar, nu va creste frumos si aerat.
Scoti aluatul si lasi sa se raceasca pe un gratar.
Intre timp prepari crema si decorul.
b. crema:
Separi galbenusurile de albus.
Amesteci galbenusurile cu 100 g de zahar si zaharul vanilat, pana cand devin spumoase . Adaugi amidonul si laptele, alternativ, amestecand bine astfel incat sa nu se formeze cocoloase. Pui amestecul la fiert la foc mic si amesteci pana cand crema se ingroasa si devine spumoasa. Stingi focul si bati albusurile spuma tare cu praful de sare , 100 g zahar si 1 plic de zahar vanilat. Adaugi albusurile batute, cate o lingura, amestecand usor, de jos in sus, pana cand se incorporeaza complet. Faci acest lucru atata timp cat crema este calda!
c. decor
300 ml de frisca o bati bine cu mixerul si dai la rece. Fructele de padure le pui intr-o craticioara la foc mic, impreuna cu zaharul si dai un clocot. Strecori totul printr-o sita si pastrezi siropul. 100 ml de frisca pui la foc mic impreuna cu ciocolata rupta bucati si omogenizezi pana cand devine cremoasa , lasand sa fiarba 3 minute. Lasi la temperatura camerei.
Montare:
Asezi foaia in tava, torni crema, asezi frisca si decorezi cu siropul de fructe si sosul de ciocolata. Dai la rece pentru 2 ore.
Servesti taiata felii cu extra-sos de care vrei.