Vă propun acum o rețetă ușoară, fără coacere, cu ingrediente naturale și sănătoase: o prăjitură cu blat din biscuiți, brânză dulce de vaci și vișine (atât proaspete cât și din dulceață).
Tava în care am preparat prăjitura are diametrul de 22 cm.
Nu am socotit ca timp de preparare, răgazul în care prăjitura trebuie să stea la frigider.
Mai întâi se prepară blatul. Se sfărâmă biscuiții și se mixează cu zahărul tos, și cu untul topit, până ce se obține o pastă omogenă, bine legată, care se pune și se nivelează într-o formă de copt cu pereții detașabili, după care se dă la frigider, ca să se întărească.
Între timp, se prepară crema. Se mixează brânza dulce de vaci (bine scursă) cu: smântâna, zahărul, vanilia și coaja răzuită de lămâie, până ce se obține o cremă omogenă. Se dă crema la frigider, până ce va fi gata și jeleul de vișine.
Se spală vișinele, se scurg de apă, se curăță de sâmburi și se adaugă zahărul, amidonul alimentar și apa. Se dă crăticioara la foc mic și se amestecă întruna, până ce se îngroașă compoziția și nu mai este tulbure, ci colorată și lucioasă.
Se dă la răcit jeleul de vișine, pe o baie de apă rece.
Se scoate blatul din frigider, se toarnă deasupra o jumătate din compoziția de cremă de brânză, peste care se pun vișinele din dulceață, scurse de sirop. Se toarnă și cealaltă jumătate din compoziția de cremă și deasupra se toarnă jeleul de vișine, răcit complet.
Se dă tava la frigider pentru câteva ore, eventual, până a doua zi, când se desprinde cu grijă, de jur-împrejur, cu lama subțire a unui cuțit, se desfac încet pereții detașabili ai formei în care a stat prăjitura, se porționează și se servește rece.
Se ține la frigider, până ce se termină, pentru că ingredientele sunt ușor alterabile la căldură.
1
Folosiți brânză de vaci dulce, bine scursă, pentru că rețeta nu este cu gelatină, care să lege compoziția, ci este naturală, doar cu brânză și smântână.
2
Dacă brânza nu este bine scursă, va trebui să o lăsați să se mai scurgă de zer. În caz contrar, prăjitura nu va sta bine, ci se va lăsa.
3
Vișinele din compoziție (din dulceață, sau din compot) trebuie bine scurse de sirop.
4
Faceți jeleul de vișine la foc mic, amestecând întruna, ca să se îngroașe încet și să nu se prindă de fundul vasului, făcând cocoloașe.
5
Nu turnați jeleul de vișine peste crema de brânză înainte de a se fi răcit complet. Altminteri, căldura jeleului poate acri crema de brânză.
6
Țineți prăjitura la frigider, până ce se termină, pentru că are în compoziție ingrediente ușor alterabile la căldură.
7
Este bine ca prăjitura aceasta să se consume într-o zi, cel mult două, pentru a-și păstra gustul bun și natural. Brânza și smântâna se acresc foarte ușor.